Care este cel mai mare peşte din România?

18 12. 2014, 00:00
Este vorba de fapt despre morun (Huso huso), nimeni altul decât cea mai mare specie de sturion şi cel mai mare peşte de apă dulce din lume. Este un peşte deosebit de longeviv care ajunge la maturitate de-abia la vârsta de 15 ani, dar indivizii bătrâni au atins şi 100 de ani.
 
Morunul trăieşte în apele bazinului aralo-ponto-caspic, de unde urcă în amontele unor fluvii care îşi varsă apele în acesrte mări. Din Marea Neagră, morunii urcă în apele Dunării, Nistrului, Niprului şi Bugului. În trecut, morunul migra de-a lungul Dunării până în Austria şi Germania. În prezent, din cauza rarităţii speciei, presiunii antropice şi construrii hidrocentralelor de la Porţile de Fier, morunii nu urcă mai mult de oraşul Tulcea.
 
Cel mai mare exemplar capturat vreodată a fost prins în Marea Caspică, cântărea 1.571 kilograme şi avea o lungime de peste 7 metri. Cel mai mare morun pescuit în apele româneşti a fost prins în anul 1890 la Sfântu Gheorghe şi cântărea 888 kilograme dintre care circa 600 kilograme de carne şi 127 kilograme de icre. Doar capul acestui peşte uriaş cântărea 143 kilograme, iar vezica înotătoare şi intestinele cântăreau doar 18 kilograme.
 
Se hrăneşte cu peşti, crustacei şi moluşte. În ciuda dimensiunilor sale uriaşe, morunul nu este deloc periculos pentru om. Din nefericire, din cauza icrelor sale extrem de valoroase şi cărnii foarte gustoase, morunii au fost atât de intens braconaţi încât nu prea mai există în apele ţării noastre, iar exemplarele supravieţuitoare sunt în mare parte pui şi tinereat, care au o talie mult mai mică decât a adulţilor.