Ar putea fi readuşi la viaţa dinozaurii?

16 02. 2019, 10:00

„Avem ţânţari şi alte insecte muşcătoare din timpul dinozaurilor care sunt păstrate în chihlimbar. Dar când chihlimbarul conservă lucruri, tinde să păstreze doar învelişul exterior şi nu ţesuturile moi. Astfel, nu se păstrează sângele din ţânţari”, a precizat Maidment.

Cercetătorii au găsit vase de sânge şi colagen în fosilele de dinozaur, dar aceste compunente nu au ADN de dinozaur, aceste molecule fiind foarte fragile şi sensibile la efectele luminii solare şi a apei. Cel mai vechi ADN din înregistrările fosile este de circa un milion de ani, iar dinozaurii au dispărut acum 66 de milioane de ani, scrie Live Science.

Jamal Nasir, genetician la University of Northampton din Marea Britanie, a precizat că nu exclude posibilitatea ca dinozaurii să reapară prin evoluţie. În opinia sa, evoluţia nu este fixă şi planificată. Cu alte cuvinte, orice s-ar putea întâmpla. „Evoluţia este în mare parte aleatorie şi nu are neapărat o direcţie înainte; poate avea multiple direcţii. Spun şi că întoarcerea la dinozauri este mai probabilă, centru că pietrele de temelie sunt deja acolo”, a precizat acesta.

Desigur, aşa cum precizează şi cercetătorul, trebuie întocmite condiţiile necesare pentru ca dinozaurii să reapară, precum o altă extincţie în masă, care să elibereze nişele ecologice.

De asemenea, dinozaurii nu au dispărut în sensul strict al cuvântului, descendenţii acestora fiind păsările. „Dinozaurii sunt încă aici. Se spune că au dispărut, dar acesta este cazul doar celor non-aviani. Păsările sunt dinozauri, iar păsările încă evoluează, astfel că vom vedea cu certitudine noi specii de păsări, iar acestea vor putea fi considerate specii de dinozaur”, a adăugat Maidment.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Antarctica, un continent cu păduri şi dinozauri

Cele mai mari mituri despre dinozauri au fost spulberate

Am putea readuce la viaţa una dintre speciile de dinozaur?

O ”comoară arheologică”, descoperită în sudul Marii Britanii