Muştele de fructe sunt atrase de un anumit tip de hrană

16 02. 2015, 15:44

Alte fiinţe, precum păsările sau muştele ştiu, de asemenea, să facă alegeri sănătoase când este vorba de hrana lor. De fapt, conform noilor cercetări susţinute de institutul Max Planck din Germania, muştele de fructe sunt atrase de bananele care au intrat în descompunere, incitate de mirosul antioxidanţilor.

Antioxidanţii sunt substanţele care previn şi încetinesc îmbolnăvirea şi îmbătrânirea celulelor. Ele apără organismul de efectele dăunătoare ale unor molecule denumite radicali liberi, care se acumulează în organism şi sunt dăunători.

Antioxidanţii se găsesc în principal în fructe şi legume, plante marine şi unele fructe de mare. Sunt mii de compuşi antioxidanţi, dar cei mai întâlniţi în regimuri şi diete sunt vitamina A, vitamina E, beta-caroten şi licopen.

Ce sunt radicalii liberi?

Oxidarea poate „sparge “ atomii, astfel încât unii electroni nu mai au pereche, situaţie care afectează grav starea de sănătate celulară. Pe scurt, treaba stă în felul următor: radicalii liberi se află în permanentă vânătoare de electroni fără pereche pentru a-şi „depune“ proprii atomi amestecaţi. Prin asta se creează o reacţie în lanţ, care poate afecta mult celulelor, factor ce favorizează apariţia mai multor boli.

În lupta împotriva afecţiunilor, indiferent de natura lor, antioxidanţii joacă rolul de protecţie. De asemenea, ei pot ajuta la repararea efectelor nocive pe care le au radicalii liberi asupra celulelor din organism.

O modalitate de identifica alimentele bogate în antioxidanţi este culoarea acestora. Antioxidanţii precum beta-carotenul, licopenul sau antocianinele conferă fructelor şi legumelor culoarea tipică de portocaliu, roşu sau albastru. Iar noi, oamenii, nu suntem singurii care au observant acest lucru. Un alt studiu a descoperit că păsărilor le place să consume fructe bogate în antioxidanţi – alegându-le pe cele cu coaja mai închisă la culoare – înainte de porni în călătorii lungi.

De asemenea, muştele de fructe pot mirosi antioxidanţii din hrană, astfel că atunci când le găsesc, mănâncă mai mult şi îşi şi depun ouăle pe respectivele fructe. În felul acesta, se asigură că şi urmaşii lor vor profita, de asemenea, de efectul  benefic al antioxidanţilor.