Secretul afecţiunii dintre câine şi om ar putea avea rădăcini genetice

02 10. 2016, 13:00

Cercetătorii au afirmat că au descoperit un mănunchi de gene care sunt legate de tendinţa câinilor de a căuta sprijin şi ajutor uman. ,,Noi încercâm să înţelegem bazele genetice ale domesticirii, ce l-a provocat pe lup să se tranforme într-un animal sociabil precum câinele?,” a declarat Per Jensen, coautor al lucrării din cadrul Universităţii Linkoping din Suedia. ,,Considerăm că am descoperit genele care stau la baza procesului,” a adăugat el. 

Cercetătorii au detectat genele din spatele comportamentului canin prin intermediul a 437 câini din rasa beagle, crescuţi în laborator. Fiecare câine a fost aşezat într-o cameră cu un cercetător pe care nu-l cunoştea, fiindu-le prezentată aceiaşi sarcină.

Trei capace din plastic transparente au fost puse în faţa fiecărui câine. Unul dintre capace era fixat, neputând fi mişcat chiar dacă câinele încerca să-l mişte.

,,Ştim că lupii nu au nevoie de ajutor, aceştia ar fi încercat să rezolve problema singuri, unii câini chiar au făcut acest lucru, însă cea mai obişnuită reacţie a aceea în care câinele a cerut ajutorul omului,” a declarat Jensen. 

Fiecărui câine i-au fost acordate trei minute pentru a obţine recompensa, comportamentul lor a fost înregistrat video, fiind punctaţi pentru frecvenţa şi durata fiecărui comportament, cum ar fi săritul pe cercetător sau contactul vizual.

Din grupul de subiecţi, 95 au obţinut scoruri mari în timp ce alţi 95 au obţinut scoruri mici pentru interacţiunea socială. Rezultatele au dezvăluit variaţiile dintre două regiuni genomice care păreau legate de de apropierea câinelui pentru om, aceştia au descoperit cinci gene asociate comportamentului.

,,Probabil sunt multe alte gene care interacţionează cu acestea, însă nu ştim exact cum influenţează comportamentul căinilor,” a declarat cercetătorul. 

Sursă: The Guardian

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum au evoluat rasele de câini de-a lungul ultimilor 100 de ani – GALERIE FOTO
 
Câinii sunt, într-adevăr, cei mai buni PRIETENI ai omului. Scanarea creierului canin a demonstrat acest lucru – FOTO+VIDEO
 
O rasă celebră de câine ar putea dispărea
 
Motivul ştiinţific pentru care CÂINELE este considerat cel mai bun prieten al OMULUI