Povestea uimitoare a cimpanzeului care suferă de sindromul Down. Kanako a fost părăsită de mamă şi a orbit

26 02. 2017, 18:00

This browser does not support the video element.

În cazul oamenilor, sindromul Down apare în urma unei anomali cromozomiale. În mod normal, celulele umane au 23 de perechi de cromozomi având un total de 46 de cromozomi. Dar persoanele cu sindromul Down au o a treia copie a cromozomului 21, de aceea afecţiunea este denumită trisomie 21, notează Daily Mail. 

Primatele au 24 de perechi de cromozomi, în total având 48 de cromozomi. Cimpanzeii, gorilele şi urangutanii pot dezvolta o afecţiune similară cu sindromul Down, denumită trisomie 22 atunci când deţin o copie în plus a cromozomului 22. Primul caz confirmat al unui cimpanzeu cu trisomie 22 a fost descoperit în 1969. 

Kanako este, însă, cel mai longeviv cimpanzeu cu o afecţiune cromozomială, după ce primul cimpanzeu cu această afecţiune a murit la mai puţin de un an. 

Credit: Kumamotot Sanctuary

Kanako s-a născut în captivitate în 1992, într-un adăpost. Când avea 156 de zile, Kanako a fost despărţit de mama sa, Kanae atunci când aceasta a fost anesteziată pentru un control fizic. Atunci când Kanako a fost amplasat lângă mama sa, aceasta nu a mai avut grijă de pui. Aşadar Kanako a fost crescut de membrii adăpostului. 

În timpul primului an de viaţă, Kanako a suferit, frecvent, de răceală, febră, diaree şi inflamare a ochiului drept. În 2014, în urma unui examen fizic, a fost descoperit că cimpanzeul avea o afecţiune congenitală a inimii. Kanako s-a îmbolnăvit de cataractă până la vârsta de un an şi a rămas oarbă la vârsta de şapte ani. Aceste afecţiuni se dezvoltă şi în cazul oamenilor cu sindromul Down. Faptul că Kanako nu vede îi îngreunează interacţiunea cu alţi cimpanzei, dar nu este imposibilă. 

Aceasta a fost separată de ceilalţi cimpanzei pentru a fi evitate agresiunile, dar Kanako poate interacţiona o dată pe lună cu una dintre femelele cimpanzeu numită Roman. 

Momentan nu este cunoscut cât de obişnuită este afecţiunea în rândul cimpanzeilor. În 2015, în Tanzania au existat rapoarte despre un cimpanzeu femelă care transporta un pui cu sindrom Down, dar nu a fost confirmat niciodată din cauza lipsei unui test cromozomial. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

A fost dezvăluit testul care va înlocui amniocenteza, eliminând riscul pierderii sarcinii
 
A fost considerată un ”monstru” la gradiniţă, însă a demonstrat că dizabilităţile nu reprezintă o piedică pentru nimic
 
Un studiu controversat afirmă că o substanţă la care suntem expuşi zi de zi poate mări riscul de avort şi de apariţie a sindromului Down
 
Sindromul Down ar putea fi eradicat