Documentarele despre natură ne fac mai fericiţi, sugerează un nou studiu

11 03. 2017, 14:00

Cercetarea condusă de profesorul Dacher Keltner, un expert în ştiinţa emoţiilor la Universitatea din California – Berkeley, confirmă că interacţiunea cu progamele de divertisment factual, chiar şi de scurtă durată, conduce la creşteri semnificative ale emoţiilor pozitive precum mulţumirea, bucuria sau amuzamentul. Studiul a constatat scăderi substantiale ale emoţiilor precum nervozitatea, anxietatea, frica, stresul şi oboseala. 

Echipa de cercetare a BBC Worldwide a colaborat cu profesorul Keltner, care supervizează catedra de Psihologie la Universitatea din California – Berkeley, într-un studiu în două etape. Un proiect global de cercetare cantitativă de peste 7500 de participanţi din ţări precum SUA, Marea Britanie, Singapore, India, Africa de Sud şi Australia, precum şi o analiză a peste 150 de studii ştiinţifice care au explorat legătura dintre natură şi sentimente precum fericirea şi bunăstarea umană.

Pentru a îmbunătăţi valoarea studiului, echipa de cercetare a lucrat cu Crowd Emotion, un start-up care s-a specializat în recunoaşterea emoţiilor, folosindu-se de tehnologie de ultimă oră de cartografiere şi recunoaştere facială pentru a înţelege cum spectatorii răspund la imaginile video. 

Cercetarea a fost făcută pentru a marca lansarea unuia dintre cele mai importante serii documentare despre natură Planet Earth II, care a fost lansat recent şi în România, înregistrând recorduri de audienţă şi aprecieri la nivel global.

Profesorul Dacher Keltner, de la Universitatea din California – Berkeley, a spus: “Schimbările emoţionale demonstrate în studiul BBC şi care au rezultat ca urmare a vizionării acestei pătrunzătoare serii documentare sunt semnificative, pentru că aşa cum se ştie, uimirea şi mulţumirea sunt fundamentele fericirii umane. Dacă oamenii se simt uimiţi, aceştia sunt mai predispuşi să afişeze comportamente empatice şi caritabile şi s-a demonstrat că fac faţă mai uşor stresului.” 

Participanţii s-au evaluat pe sine cu scoruri de la 0 la 10 pentru fiecare dintre cele 14 grupe de emoţii imediat înainte şi după vizionarea unui videoclip stimul. Rezultatele au fost grupate pe scoruri medii pentru fiecare grup de emoţii şi pentru fiecare tip de stimul vizionat.

Testat pe un focus grup, toate rezultatele au drept cauză vizionarea de  documentare de istorie naturală.  

Studiul BBC se alatură altor evidenţe ştiinţifice care demonstrează faptul că o legătură cu natura are o importanţă fundamentală în sănătatea, fericirea şi bunăstarea unei persoane. În paralel cu acest studiu global, profesorul Keltner a cercetat peste 150 de studii ştiinţifice care dezbăteau relaţia dintre emoţie şi natură. Studiul comandat de BBC a relevat multiple beneficii în favoarea conectării cu natura.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
Cartea Junglei nu e doar ficţiune. Povestea bărbatului care a trăit un an în junglă. Azi este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori
 
TVR va difuza în premieră ”Wild Carpathia – Anotimpurile schimbării”, ultima parte a seriei
 
Ultima parte din seria de documentare Wild Carpathia, episodul intitulat Seasons of Change – VIDEO
 
Ia românească în patrimoniul mondial. Când va fi finalizat dosarul depus la UNESCO de România şi Moldova