De ce bebeluşii ar trebui să fie lăsaţi să stea în preajma câinilor

19 06. 2017, 17:00

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, a fost realizat cu ajutorul copiilor care trăiesc la ferme şi a reuşit să arate că acei micuţi care se dezvoltă în apropierea animalelor prezentau un risc mai scăzut de apariţie a astmului decât cei care trăiau în ferme industrializate şi izolaţi de orice contact cu animalele, scrie Gândul

Toate acestea se datorează faptului că aceşti copii trăiesc într-o comunitate cu o floră şi o faună extrem de diversă, după cum explică medicul Jack Gilbert, director al Microbiome Centre de la Universitatea din Chicago. 

Câinii pot conduce la sporirea numărului de bacterii şi microbi în interiorul caselor din cauza faptului că se joacă afară mai frecvent decât alte animale de companie. 

Un alt studiu concluziona că deţinerea de câini ca animale de companie a crescut nivelul a 56 de clase de bacterii diferite în mediul din interiorul caselor, în timp ce în casele în care există pisici doar 24 de categorii de bacterii prezintă creşteri. 

Nu toate bacteriile provenite de la animale sunt bune, bineinţeles, cum ar fi cele de la pisici, broaşte ţestoase şi alte tipuri de broaşte, potrivit cercetătorilor şi medicilor veterinari.

Chiar dacă stăpânii de animale sunt primii care vin in contact cu bacteriile din fecalele animalelor, se află în zonele cu cel mai mare risc de contactare a salmonelei sau a altor boli cauzate de bacteriile provenite de la aceste animale, totuşi, îmbolnăvirea poate fi evitată cu ajutorul unui obicei simplu – spălatul pe mâini. Astfel, oamenii reuşesc să obţină tot ce e mai bun din acest mediu, respectiv să îşi crească imunitatea, iar cercetătorii presupun că traiul în prezenţa animalelor este foarte important şi pentru startul în viaţă al copiilor.