Experţii au desluşit un mister din natură. Cum reuşesc coralii de la mari adâncimi să producă lumină în ciuda lipsei razelor UV

16 07. 2017, 18:00

De peste un miliard de ani, coralii trăiesc laolaltă cu algele. În timp ce coralii le oferă adăpost, algele transformă energia în hrană pentru corali, informează NY Times.

Proteinele din interiorul coralilor preiau lumina UV a soarelui şi o transformă într-o protecţie solară pentru coralii care trăiesc în apropiere de suprafaţa apei.  Însă, chiar şi în adâncuri, unde lumina solară este slabă, există corali care reuşesc să  strălucească. Până în prezent, această fluorescenţă a rămas un mister pentru cercetători. În prezent, aceştia susţin că acest tip de corali din adâncuri strălucesc pentru a putea capta lumina solară. Proteinele din interiorul coralilor din adâncime acumulează rar lumină pe care o propaga uneori, sunt lumini roşiatice care penetrează întunericul din adâncuri în care se află organismele microscopice. Cu ajutorul luminii produsă de corali, organismele reuşesc să producă procesul de fotosinteză, algele producând hrană şi energie pentru corali. 

,,Aceasta este o strategie pe care unii corali o utilizează pentru a supravieţui în mediile cu lumină scăzută,” a declarat prof. Joerg Wiedenmann, biolog din cadrul Universităţii din Southampton, Marea Britanie. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Marea barieră de corali dispare. Nu mai există nicio şansă de a se regenera
 
Două treimi din Marea Barieră de Corali sunt afectate sever de albire
 
Un nou val de căldură distruge Marea Barieră de Corali
 
”Aceasta este ultima şansă”. Cât COSTĂ salvarea Marii Bariere de Corali, afectată grav – FOTO+VIDEO