Ce se întâmplă cu aisbergul MASIV desprins din calota Larsen C. Experţii susţin că o nouă crevasă ar putea destabiliza calota

21 07. 2017, 00:05

Aisbergul ce cântăreşte 1.000 de miliarde de tone s-a îndepărtat de calota Larsen C 2,8 kilometri, informează Seeker. Conform datelor recente furnizate de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) gheţarul a început să se dezintegreze.

Imaginile furnizate de sateliţii ESA prezintă apariţia mai multor gheţari în jurul aisbergului A68. Conform datelor curenţii oceanici vor dicta perioada în care aceştia se vor deplasa pe acelaşi curs. Experţii susţin că este posibil ca gheţarii de dimensiuni reduse să fie purtaţi de curenţi către apele mai calde ale sudului Atlanticului, unde se vor topi. 

Zona rămasă din calota Larsen C este de asemenea afectată de forţa apei şi a gheţii. Calota de gheaţă a ajuns la cea mai redusă dimensiune din istorie. Conform datelor recente din proiectul MIDAS, din calota Larsen C s-ar putea desprinde în viitor noi gheţari, însă nu vor avea aceeaşi mărime ca A68. ,,O nouă crevasă pare să apară în zona nordică, în viitor aceasta ar putea forma un nou gheţar. Aceasta s-ar putea extinde către punctul Bawden ce stabilizează calota Larsen C ” notează experţii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Un bloc de gheaţă de patru ori mai mare decât Londra este pe punctul de a se desprinde din calota glaciară a Antarcticii. ,,Nu ştim cu siguranţă ce se va întâmpla”
 
Topirea Antarcticii va duce la modificarea gravitatiei
 
Un gheţar GIGANT este pe punctul de a se desprinde din calota glaciară a Antarcticii. În doar o săptămână, crăpătura din calotă a crescut cu 17 km
 
Groenlanda îşi pierde scutul de gheaţă: calota glaciară care acoperea marea insulă s-a topit aproape în totalitate