Geologii avertizează: unul dintre cei mai mari vulcani din lume este pe cale să erupă

03 11. 2017, 01:09

„Motivul apariţiei cutremurelor este reprezentat de creşterea presiunii magmei de sub vulcanul Bárðarbunga”, a precizat vulcanologul Páll Einarsson de la Universitatea Islanda.

„Este clar că vulcanul se pregăteşte de o nouă erupţie care poate avea loc în următorii ani. Cutremurele recente sunt doar un simptom al acestui proces şi nu duc la erupţia vulcanului”, relatează Science Alert.

Acesta a mai erupt în 2014, iar înainte de acest eveniment, au existat cutremure a căror frecvenţă a crescut din 2007 până la momentul erupţiei. Erupţia a fost de intensitate scăzută, comparativ cu erupţia din 2010 a vulcanului mai mic numit Eyjafjallajökull.

Acesta din urmă a fost un eveniment neobişnuit de intens, iar topirea gheţii din împrejurimi a cauzat inundaţii, iar cenuşa a ajuns la o altitudine mare, unde s-a răspândit pe o parte însemnată din Europa. Norul de cenuşă a fost atât de dens şi de întins, încât multe zboruri de pe continent au fost anulate.

În ceea ce priveşte Bárðarbunga, care este la fel ca Eyjafjallajökull, un vulcan subglaciar, o erupţie de mari proporţii este improbabilă, cel puţin „improbabil din punct de vedere statistic”, a precizat Simon Day de la University College London.

În Islanda mai există şi alţi vulcani care sunt pe cale să erupă, anume Grímsvötn, Hekla şi Katla – acesta din urmă fiind considerat cel mai periculos vulcan din Islanda.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

„Muntele lui Dumnezeu”, vulcanul care este pe punctul de a erupe. Ar putea pune în pericol trei situri arheologice extrem de importante

Cel mai misterios vulcan din lume, Etna, dă bătăi de cap experţilor: „Erupţiile recente sunt neobişnuite”

Urmele uneia dintre cele mai longevive erupţii din istoria Pământului, care a avut efecte catastrofale, au fost descoperite recent

Specialiştii avertizează: schimbarea nivelului mărilor poate avea un efect asupra vulcanilor, crescând riscul erupţiilor