După trei ani de studii, a fost descoperită adevărata cauză ce a dus la moartea a 200.000 de antilope saiga în numai trei săptămâni

22 01. 2018, 08:27

Însă întâmplarea nu este izolată, în mai 1998 alte 270.00 de antilope au murit, Conform Science Alert, în ambele cazuri specialiştii nu au putut descoperi problema deoarece habitatul antilopelor este unui izolat. 

În acea perioadă o ipotează prezentată de specialişti sugera că infecţia cu bacteria pasteurellosis a fost cauza declinului populaţiei. Mai târziu, o echipă internaţională de specialişti a confirmat ipoteza. Animalele au murit de septicemie hemoragică provocată de bacteria Pasteurella multocida de tipul B. Însă până în luna mai din 2015 bacteria a existat în interiorul animalelor, fiind inofensivă. 

Recent, specialiştii au descoperit circumstanţele ce au dus la producerea dispariţiei masive. Clima caldă şi umedă din regiune a declanşat invadarea fluxului sanguin al animalelor de către bacterie. Mai este luna în care se nasc pui de antilopă, aşadar atât puii, cât şi mamele sunt mult mai vulnerabili. În urma analizării datelor meteorologice, specialiştii au descoperit că în aceeaşi perioadă din anul 1998 au dispărut un număr uriaş de antilope. 

Din 2002, antilopele saiga au fost puse pe lista animalelor în pericol de dispariţie. Deşi mare parte dintre acestea au murit în cadrul unor astfel de evenimente, braconierii şi dezvoltarea infrastructurii au reprezentat factori ce au dus la declinul speciei. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Antilopa Saiga (Saiga tatarica tatarica)
 
Biologii rusi fac eforturi pentru salvarea antilopei Saiga
 
TOP 10 cele mai importante animale disparute din Romania
 
Cea mai rara antilopa din lume si-a triplat efectivele