Dopamina, substanţa ce a ajutat omenirea să evolueze

26 01. 2018, 09:00

This browser does not support the video element.

Neurologii au încercat timp de zeci de ani să descopere o diferenţă majoră între creierul oamenilor şi cel al primatelor, în afară de diferenţa de mărime deja cunoscută. Conform Science Mgazine creierul uman a început să-şi schimbe chimia şi conexiunile din momentul în care primii oameni au devenit bipezi, au început să utilizeze unelte sau să dezvolte reţele sociale mai complexe, în urmă cu 6 milioane de ani, cu mult timp înainte de creşterea dimensiunii creierului. 

Mary Ann Raghanti, antropolog din cadrul Universităţii din Ohio, şi colegii săi au analizat probe de creier din cadrul băncilor de creier şi a grădinilor zoologice de la şase specii care au murit din cauze naturale: om, capucinul cafeniu, macacul porc, babuinul cafeniu, gorila şi cimpanzeul.  Aceştia au prelevat secţiuni ale bazelor ganglionale. 

Comparat cu al altor primate, atât creierul oamenilor cât şi cel al maimuţelor au un nivel ridicat de serotonină şi neuropeptide Y în bazele ganglionale.  Însă alte studii recente au demonstrat că oamenii au un nivel mult mai ridicat de dopamină ((substanţa chimică asociată ”stimulării”) în cadrul striatului. De asemenea, oamenii au un nivel mai scăzut de acetilcolină, o chimicală neuronală asociată comportamentului de dominanţă teritorială. Această combinaţie reprezintă ”elementul cheie care diferenţiază omul de alte specii,” a declarat Raghanti. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O descoperire făcută pe malul Rinului i-ar putea forţa pe arheologi să reevalueze istoria evoluţiei omului
 
Viaţa în univers ar putea fi un lucru obişuit. Informaţiile importante furnizate de descoperirea celei mai vechi fosile
 
Caracteristicile extrem de utile ale smartphone-urilor, dar care încep să dispară
 
Aceasta ar putea fi veriga lipsă a evoluţiei dinozaurilor. Specialiştii au transformat solzii de aligator în pene