Un nou tip de vedere 3D a fost descoperit la călugăriţe

13 02. 2018, 09:18

This browser does not support the video element.

Vederea 3D, cunoscută şi cu denumirea de stereopsis, reprezintă modul prin care creaturile cu vedere binoculară percep lumea din jur. Conform Science Alert, fiecare dintre aceşti doi ochi văd lumea dintr-o perspectivă diferită, apoi aceste imagini sunt suprapuse în creier în urma căruia poate fi calculată distanţa. 

Călugăriţele sunt singurele nevertebrate care au această abilitate, iar prin studierea ochilor insectelor putem crea ochi robotici mult mai eficienţi. Pentru a analiza modul în care văd călugăriţele, cercetătorii din cadrul Universităţii Newscastle din Marea Britanie au amplasat mici ochelari 3D călugăriţelor. 

Pentru a testa percepţia călgăriţelor, principalul autor al studiului, biologul Vivek Nityananda, şi echipa sa au arătat insectelor filmuleţe cu câmpuri iluzorii ale profunzimii. La baza imaginilor se află o versiune simplificată a tehnologiei utilizate pentru filmele 3D.

Echipa a utilizat două tipuri de videoclipuri. În unul era prezentată prada preferată a călugăriţei. În acest caz călugăriţa nu a privit doar spre ecran, ci a încercat să o şi prindă. Şi în al doilea caz a fost utilizat acelaşi tip de clip pentru testarea vederii în profunzime a oamenilor. 

Deşi oamenii utilizează vederea 3D chiar şi atunci când obiectele nu se află în mişcare, călugăriţele utilizează această abilitate doar pentru obiectele ce se mişcă, de tipul prăzii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Bronzarea la solar provoaca orbire
 
Comportament ,,Zombie” în lumea animalelor. Călugăriţele devorează creierul prăzii în timp ce aceasta este încă vie – FOTO
 
Formidabilele călugăriţe: siluete şocante şi canibalism sexual (GALERIE FOTO)
 
Calugaritele din Nepal s-au apucat de Kung Fu