Şarpele găsit în Cişmigiu, mutat în Parcul Natural Văcăreşti. GALERIE FOTO

18 05. 2018, 10:00
„În urmă cu aproximativ o lună, un şarpe de casă (neveninos) de dimensiuni relativ mici (aproximativ 1 metru), a fost observat deplasându-se pe o alee a parcului Cişmigiu. Cetăţeanul care observat reptila a sunat la 112 pentru a-i semnala prezenţa într-o zonă frecventată zilnic de copii care merg spre locul de joacă. În urma apelului la 112, şarpele a fost preluat de Poliţia Locală şi de Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement şi predat Administraţiei Grădinii Zoologice din Bucureşti”, se precizează într-o postare de joi, pe Facebook, a Gărzii Naţionale de Mediu.

Galerie foto

vezi galeria
6 foto

Exemplarul (o femelă aparţinând speciei Natrix natrix) a beneficiat de tratament veterinar (vitaminizare şi hrănire corespunzătoare), „fiind declarat clinic sănătos”, mai precizează sursa citată mai sus.

Potrivit acesteia, în urmă cu trei zile, comisari din cadrul Comisariatului General Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Administraţiei Grădinii Zoologice Bucureşti au redat exemplarul de şarpe habitatului natural din Parcul Natural Văcăreşti. „Sperăm că acesta se va adapta foarte bine în noua sa locuinţă”, au mai scris reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu.
 
Şarpele de casă (Natrix natrix) este una dintre cele mai răspândite specii de şerpi, atât în Europa cât şi în România. 
Specia este distribuită pe tot teritoriul României, putând fi întâlnită de la nivelul mării până la altitudinea de 1100 de metri.
 
Natrix natrix nu este un şarpe veninos şi nici constrictor, este însă dificil de sesizat întrucât se deplasează rapid şi este extrem de precaut. Deoarece îşi încălzeşte corpul prin intermediul mediului ambiant, acest şarpe se întinde la soare imediat după mijirea zorilor pentru a-şi ridica temperatura corporală suficient încât să fie apt pentru a-şi desfăşura activităţile normale şi pentru a-şi digera prada.