Ar putea schimbările climatice să facă din Siberia o regiune mai primitoare pentru oameni?

14 06. 2019, 09:00

This browser does not support the video element.

Folosind datele furnizate de mai multe agenţii şi institute, o echipă ruso-americană a determinat că încălzirea globală va face din Siberia un mediu potrivit vieţii umane până la finele acestui secol, notează Phys.

Plasată între Munţii Urali şi Oceanul Pacific şi reprezentând aproximativ 77% din suprafaţa Federaţei Ruse, Siberia adăposteşte doar 27% din populaţia acesteia. Mare parte dintre cetăţenii Federaţiei sunt concentraţi în zona pădurilor din sudul regiunii.

Pentru studiul lor, membrii echipei de cercetători au folosit informaţii legate de modul în care populaţiile umane au migrat odată cu schimbările climei de-a lungul istoriei noastre şi două scenarii legate de evoluţia schimbărilor climatice, un scenariu în care schimbările climatice aveau implicaţii medii şi unul în care acestea erau extreme.

„Simulările noastre arată că în cazul unor schimbări climatice foarte agresive, până în 2080 Rusia asiatică va avea parte de o climă mai blândă, ascoiată cu o reducere a permafrostului, de la 65% în prezent la 45%”, a explicat echipa de cercetători.

Cercetărorii au aflat că, chiar şi în simulările care includ transformări medii ale climei, condiţiile de viaţă din Siberia ar putea să crească de cinci ori faţă de situaţia din prezent. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest scenariu care implică schimbări climatice medii va conduce spre o situaţie unde 15% din suprafaţa Siberiei va fi locuibilă.

Dr. Elena Parfenova, de la Centrul Federal de Cercetare din Krasnoyarsk şi colaboratoare în realizarea acestui studiu, explică: „Rusia asiatică este foarte rece în prezent. În posibilitatea unui viitor cu climă mai caldă, securitatea alimentară, exprimată în termenii producerii şi distribuţiei culturilor agricole, poate face din Siberia un mediu favorabil dezvolatării de noi aşezări umane”.

Citeşte şi:

Descoperire neaşteptată în Siberia! A hibernat timp de peste 40.000 de ani în permafrost, iar acum a revenit la viaţă

Misterul craterului uriaş care a apărut brusc în Siberia, descifrat de cercetători (FOTO/VIDEO)

Ultima şansă a umanităţii pentru combaterea încălzirii globale ar putea duce la distrugerea planetei

Fenomenul solar din 2050 ce ar putea reduce încălzirea globală