Cum s-a schimbat creierul câinilor de când am început să îi domesticim?

13 09. 2019, 00:05

Relaţia pe care o avem cu câinii a evoluat şi s-a transformat de-a lungul timpului, de la prădători, la animale pe care le folosim pentru o multitudine de sarcini sau chiar simple animale de companie care strâng mii de reacţii pe reţelele sociale. Pornind din urmă cu 15.000 de ani, data aproximativă de când aceştia au fost domesticiţi, câinii manifestă cea mai mare variaţie a caracterisiticilor fizice în cadrul tuturor speciilor de animale. 

Această diversitate este rezultatul domesticirii patrupedelor şi procesului de reproducere selectivă la care au fost supuse unele rase de câini din cauza unor caracterisitici pe care oamenii le-au găsit dezirabile la un anumit moment din timp. Oamenii de ştiinţă se întreabă dacă traiul în preajma noastră le-a modificat câinilor structura creierelor, pe lângă mărimea, culoarea sau comportamentul acestora, notează Science Alert.

Într-un studiu recent, desfăşurat de către Spitalul Universitar Veterinar al Universităţii Georgia şi care a folosit un eşantion de 62 de câini din 33 de rase diferite şi care nu prezentau probleme neurologice a încercat să răspundă la această întrebare.

„Am vrut să aflăm, în primul rând, dacă există diferenţe structurale între creierele câinilor din diferite rase”, a explicat Erin Hecht, expertă în neuroştiinţe, specializată în cogniţia canină la Universitatea Harvard şi autoarea principală a studiului.

Atunci când au analizat tomografiile diferitelor rase de câini, pornind de la Dobermanul german şi ajungând la Teckel, oamenii de ştiinţă au observat unele diferenţe, chiar şi atunci când au luat în calcul mărimile şi formele câinilor studiaţi.

Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze şase reţele neuronale care corespund anumitor funcţii cerebrale. Acestea având o „corelaţie semnificativă” cu caracterisiticile fiecărei rase. În limbaj comun, oamenii de ştiinţă explică faptul că diferenţele structurale şi de funcţionare ale creierului explică de ce anumite rase de câine se comportă într-un mod specific. La originea acestor diferenţe aflându-se, parţial, reproducerea selectivă.

Studiul citat a fost publicat în The Journal of Neuroscience.

Citeşte şi:

”Puppy eyes” (ochi de căţel) nu este doar o expresie, de fapt reprezintă o adaptare evolutivă a lor

Cum afli care este vârsta reală a câinelui tău? Cercetătorii au realizat o formulă exactă

Un specialist în neuroştiinţe anunţă că a făcut o descoperire remarcabilă despre câini

Câinele tău mănâncă iarbă? Care este motivul acestui comportament neobişnuit