Extincţia dinozaurilor nu a fost cauzată de către vulcani

19 01. 2020, 19:00

Descoperirea diferitelor fosile şi minerale în diferite zone ale planetei îi ajută pe oamenii de ştiinţă să realizeze o mai bună cronologie a evoluţiei vieţii pe Pământ. Unul dintre punctele acestei cronologii în jurul căreia au loc o multitudine de discuţii este cel legat de extincţia dinozaurilor. Astfel, o parte a cercetătrilor sunt de părere că sfârşitul acestora a fost cauzat de un asteroid care a lovit Pământul în urmă cu 65 de milioane de ani, în timp ce alţi oameni de ştiinţă teoretizează că o serie de erupţii vulcanice care au avut loc în urmă cu 66 de milioane de ani a dus la această dispariţie în masă. 

Un studiu recent, condus de către cercetătoarea Pincelli Hull, profesoară de geologie şi geofizică a Universităţii Yale, demonstrează că aceste erupţii vulcanice care au avut loc în urmă cu 66 de milioane pe teritoriul actual al Indiei nu au contribuit la dispariţia dinozaurilor, notează Phys.

„Vulcanii pot conduce la extincţii în masă, deoarece eliberează o mulţime de gaze, precum SO2 (n.r. dioxid de sulf) şi CO2 (n.r. dioxidul de carbon), care pot modifica climatul şi acidifica atmosfera”, explică dr. Hull. Ea mai precizează că studiul pe care l-a condus a avut ca scop înţelegerea datei exacte când au avut aceste erupţii.

Pentru a determina perioada în care au avut loc aceste evenimente vulcanice, oamenii de ştiinţă au folosit izotopii de carbon şi modele ale evoluţiei temperaturilor globale. Din analiza acestor date, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că aceste erupţii au avut loc cu aproape un milion de ani înaintea asteroidului care a dus la dispariţia dinozaurilor.

Activitatea vulcanică din Cretacicul târziu a provocat un eveniment gradual de încălzire globală de aproximativ două grade, dar nu şi extincţia în masă. […] O serie de specii s-au deplasat spre polul nord şi sud, dar s-au mutat cu mult înainte de impactul asteroidului, a explicat Michael Henehan, cercetător care a colaborat în cadrul acestui studiu.

Studiul a fost publicat în Science.

Citeşte şi:

Cum a ajuns Armata SUA să deţină una dintre cele mai mari colecţii de fosile din lume?

În România au fost descoperite fosilele unei reptile zburătoare contemporane cu dinozaurii

O descriere amănunţită asupra unor fosile poate scoate la iveală unul dintre cele mai mari mistere ale dinozaurilor

Autostrada dinozaurilor: mii de urme fosile ale acestor creaturi au fost descoperite în Alaska