6 schimbări care ar putea să ducă la o reducere semnificativă a cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă

01 02. 2020, 18:00

În ultimii ani, atenţia pe care problemele de mediu o primesc este din ce în ce mai mare, atât din cauza mediatizării pe care acestea o au, dar şi din cauza agravării lor. Din nefericire, această atenţie nu a fost egalată şi de un răspuns coerent şi coordonat la nivel mondial, în mod evident există o serie de tratate şi convenţii, dar, dat fiind faptul că ţintele asumate fie sunt prea laxe sau nu sunt menţinute din cauza lipsei de supervizare internaţională, situaţia mediului înconjurător pare a se înrăutăţi constant. Ce-i de făcut? Cercetătorii au un răspuns care poate părea simplu, dar care, din cauza lobby-ului, inerţiei sau problemelor economice, este greu de pus în practică: renunţarea la combustibilii fosili.

Din păcate, realitatea tinde să fie mult mai complexă, iar identificarea acelor mecanisme prin care să putem asista la o astfel de schimbare de paradigmă este o muncă complexă, dar pe care o echipă internaţională de cercetători a efectuat-o. Studiul acestor oameni de ştiinţă a dus la identificarea a şase elemente care ar putea să ducă la o schimbare în direcţia potrivită.

„De la sectorul energetic la pieţele financiare, până la oraşele noastre, am putut să descoperim elemente de tip social şi să identificăm intervenţii concrete care ar putea activa procese contagioase de diseminare a tehnologiilor, tipare de comportament şi norme sociale”, explică Ilona M. Otto, expertă în sociologie şi economie a Institutului de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam, citată de către Science Alert.

În urma acestui studiu, care a corobrat date din literatura academică, experiemnte şi studii, au fost scose în evidenţă şase elemente care, împreună, ar putea duce la transformările sociale şi economice necesare pentru un viitor în care problema dioxidului de carbon va putea fi ţinută sub control. Conform cercetătorilor, acestea sunt:

  1. eliminarea subvenţiilor pentru combustibili fosili şi stimularea producerii descentralizate de energie;
  2. construirea de oraşecare nu produc carbon;
  3. renunţarea la activele legate de combustibili fosili;
  4. dezvăluirea implicaţiilor morale ale folosirii combustibililor fosili;
  5. consolidarea educaţiei şi implicării climatice;
  6. transparenţă în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră.

Cercetătorii explică deja că într-o mai mică sau mai mare măsură aceste elemente pot fi identificate în societăţile actuale, chiar dacă influenţa acestora este, într-adevăr, discutabilă. Unul dintre aceste elemente este reprezentat de către grevele climatice ale elevilor, mişcarea Fridays for Future: „Mişcarea provoacă > în viziunile despre lumea personală şi, prin urmare, ar putea schimba normele şi valorile societăţilor, modul de gândire şi acţiune; ceea ce poate duce la schimbări în politici şi reglementări, dezvoltarea infrastructurii, precum şi la decizii individuale privind consumul şi stilul de viaţă”, explică cercetătorii în studiul lor.

Studiul a fost publicat în PNAS.

Citeşte şi:

Încălzirea globală prin care trecem nu poate fi comparată cu altă perioadă din ultimii 2.000 de ani

Încălzirea globală a sporit averile bogaţilor şi i-a sărăcit pe săraci

Arctica este afectată în mod disproporţionat de încălzirea globală

Încălzirea globală ne face mai bolnavi. Cum ne afectează schimbările climatice