Imaginile prin satelit arată o creștere rapidă a lacurilor glaciare, la nivel global

05 09. 2020, 18:00

Lacurile glaciare au crescut rapid la nivel global în ultimele decenii, potrivit imaginilor prin satelit care dezvăluie impactul creșterii apelor care se formează în urma topirii ghețarilor.

Oamenii de știință au analizat mai multe de un sfert de milion de imagini prin satelit pentru a determina modul în care lacurile formate de ghețarii topiți au fost afectate de încălzirea globală și alte procese.

Imaginile arată că numărul lacurilor glaciare a crescut cu 53% între 1990 și 2018, ceea ce înseamnă că lacurile acoperă suprafața Pământului cu 51% mai mult. Potrivit studiului, 14.394 de lacuri glaciare s-au extins pe aproximativ 9.000 de kilometri pătrați din suprafața planetei noastre.

Cât de rapid reacționează sistemele de suprafață ale Terrei la încălzirea globală

Bazându-se pe cifre, cercetătorii estimează că volumul lacurilor glaciare ale lumii a crescut cu 48% în aceeași perioadă și conțin acum 156,6 kilometri cubi de apă.

„Descoperirile noastre arată cât de rapid reacționează sistemele de suprafață ale Terrei la încălzirea globală. Mai mult, rezultatele noastre ajută pentru că, până acum, nu se știa cât de multă apă conțin lacurile glaciare din lume”, a explicat Stephan Harrison, profesor în schimbări ale climei, de la Universitatea Exeter.

Lacurile glaciare reprezintă un pericol pentru comunitățile sărace ale lumii

Lacurile glaciare sunt o sursă importantă de apă dulce pentru mare parte din comunitățile sărace din lume, în mod special oamenii din zonele montane din Asia și regiuni din America de Sud. Însă, aceste lacuri prezintă și un pericol în creștere privind inundațiile care pot devasta sate, drumuri și care pot distruge conducte și alte forme de infrastructură, potrivit The Guardian.

Lacurile care se extind cel mai rapid sunt cele din Scandinavia, Islanda și Rusia. În alte zone din lume, precum Patagonia sau Alaska, lacurile glaciare s-au extins într-un ritm mai redus, însă multe lacuri din aceste zone sunt vaste, astfel că o creștere în volumul de apă este considerată semnificativă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O ofrandă adusă zeilor incași descoperită sub apele Titicaca, cel mai mare lac dulce din America de Sud

Un lac din Alaska eliberează atât de multe gaze încât poţi da foc ”aerului”

Apa unui lac din România are proprietăţi unice în Europa şi deţine trei recorduri mondiale

Lacul din craterul unui meteorit și-a schimbat brusc culoarea