Cea mai amplă misiune arctică din lume tocmai s-a întors acasă, iar descoperirile făcute sunt îngrijorătoare

15 10. 2020, 19:00

Nava Polarstern a Institutului german Alfred Wegener s-a întors în portul din Bremerhaven după 389 de zile petrecute în Arctica, ceea ce le-a permis oamenilor de știință să adune informații esențiale privind efectele încălzirii globale asupra regiunii.

GALERIE FOTO

Liderul misiunii Markus Rex a declarat că el și echipa sa de 300 de oameni de știință din 20 de țări au văzut „un loc cu adevărat fascinant și de o frumusețe unică”.

„Chiar ar trebui să facem tot posibilul pentru a păstra această lume… pentru generațiile viitoare. Am văzut cum Oceanul Arctic moare. Am văzut acest proces chiar în afara geamurilor noastre sau atunci când am pășit pe gheața fragilă”, a declarat Rex în timpul unei conferințe de presă.

O Arctică fără gheață

Înainte de întoarcerea la portul din Bremerhaven, Rex le-a spus jurnaliștilor că oamenii de știință au văzut cu ochii lor efectele dramatice ale încălzirii globale asupra gheții din regiunea considerată „epicentrul schimbărilor climatice”.

Cercetătorul a subliniat cât de mult s-a topit gheața și a spus că misiunea a putut naviga prin zone vaste de ape deschise, „uneori ajungând chiar până la orizont”.

„La Polul Nord am găsit gheață fragilă, topită și extrem de erodată”, a mai adăugat Rex.

Dacă tendința de încălzire continuă la Polul Nord, în decurs de câteva decenii vom avea „o Arctică fără gheață în timpul verilor”, a precizat Rex.

Un moment magic și peste 60 de urși polari

Misiunea Polarstern, poreclită MOSAIC, a petrecut mai mult de un colectând date despre atmosferă, ocean, gheața din mare și ecosisteme pentru a analiza impactul schimbărilor climatice asupra regiunii și a lumii.

După ce nava a pornit la drum din Tromso, Norvegia, la data de 20 septembrie 2019, echipajul a fost martor la luni îndelungate de beznă totală, temperaturi de până la – 39, 5 grade Celsius și peste 60 de urși polari, potrivit Science Alert.

La un moment dat, a fost necesar chiar un foc de avertisment pentru că un urs polar s-a apropiat prea mult de navă.

Radiance Calmer, cercetător la Universitatea din Colorado care a fost la bordul navei din iunie până în septembrie, a explicat că pășirea pe gheață a fost un moment „magic”. „Dacă te concentrezi, poți să simți cum se mișcă”, a spus Calmer.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii atrag atenţia: Oceanul Arctic nu va mai avea gheaţă în luna septembrie dacă temperatura medie creşte cu 2 grade Celsius

Valul de căldură record din Siberia nu ar fi fost posibil fără încălzirea globală cauzată de omenire

Gheața care se topește în Arctica nu va crește nivelul mărilor și oceanelor. Iată totuși cum ne va afecta

Pământul tocmai a trecut prin cea mai călduroasă lună septembrie înregistrată vreodată