Statele Unite s-au retras oficial din Acordul pentru climă de la Paris. Ce înseamnă asta

06 11. 2020, 19:00

În urmă cu aproape cinci ani, liderii lumii s-au adunat la Paris și au căzut de acord să reducă în mod colectiv emisiile de gaze cu efect de seră. Statele Unite ale Americii au ratificat acordul climatic în 2016, alături de aproape toate națiunile.

Însă, miercuri, SUA s-au retras din Acordul climatic de la Paris, fiind singura națiune care a făcut acest lucru.

Din cauza proceselor stabilite în acord, retragerea a durat un an. Adminstrația Trump a informat oficial Națiunile Unite, organizația care supervizează înțelegerea, de retragerea țării la data de 4 noiembrie 2019.

Retragerea înseamnă că liderii americani vor putea participa la viitoarele negocieri climatice doar în calitate de observatori.

GALERIE FOTO

„Decizia de a părăsi Acordul de la Paris înseamnă că Statele Unite au rămas izolate la nivel global, iar acest lucru va cauza pagube reale pentru oameni, planetă și pentru economie”, a explicat Rachel Cleetus, director de politici al Programului pentru Climă și Energie al Uniunii Oamenilor de Știință Preocupați.

Americanii generează mai mult dioxid de carbon decât cetățenii oricărei altei țări

Retragerea oficială a SUA a avut loc înainte ca rezultatele alegerilor prezidențiale să fie anunțate.

Cu toate acestea, Joe Biden, candidatul democraților, a promis că dacă va câștiga, SUA se va alătura din nou Acordul de la Paris „în prima zi” a mandatului său.

Statele Unite ale Americii sunt al doilea cel mai mare producător de gaze cu efect de seră din lumă, după China. Americanii generează mai mult dioxid de carbon în atmosferă per pesoană decât cetățenii oricărei altei țări.

Atunci când SUA a semnat acordul, administrația Obama a promis că țara va reduce emisiile cu 26% sub nivelul din 2005 până în anul 2025. Acel obiectiv, precum și multe altele propuse de alte țări, a fost conceput ca un punct de referință înainte ca alte obiective să fie stabilite.

„O decizie dezastruoasă care vinde viitorul copiilor noștri”

Un sondaj din 2017 desfășurat de Yale a concluzionat că 69% dintre americani, inclusiv 51% dintre republicani, nu au fost de acord cu decizia lui Donald Trump de a retrage țara din acordul climatic, scrie Science Alert.

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, a descris hotărârea drept „o decizie dezastruoasă care vinde viitorul copiilor noștri”.

Însă, va fi nevoie doar de 30 de zile pentru ca SUA să se alăture din nou Acordului de la Paris, după ce oficialii americani ar trimite o cerere către Națiunile Unite. Așadar, dacă Joe Biden ar câștiga alegerile prezidențiale și apoi ar trimite cererea în prima zi a mandatului său, 20 ianuarie 2021, SUA ar putea să facă parte din nou din acord începând cu 19 februarie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Acordul climatic Paris, în pericol de a fi anulat din cauza crizei pandemiei

Criza climatică doboară încă un record. A fost cea mai caldă vară din istorie pentru emisfera nordică

Valul de căldură record din Siberia nu ar fi fost posibil fără încălzirea globală cauzată de omenire

Un monument viking, vechi de peste 1200 de ani, conţine avertizări legate de o nouă criză climatică