Vulcanul Etna a erupt din nou. Este cea mai semnificativă din ultimii ani

17 02. 2021, 00:05

Vulcanul Etna, situat pe Insula Sicilia, în sudul Italiei, a erupt, marţi seară, degajând lavă şi cenuşă, informează agenţia ANSA şi cotidianul La Repubblica.

Este vorba de o erupţie a craterului din partea de sud-est a vulcanului Etna, iar cenuşa se îndreaptă spre sud. O porţiune de dimensiuni reduse a conului vulcanului s-a prăbuşit, iar o cantitate mică de resturi piroclastice a ajuns în Valea Bove.

Unitatea de criză a Aeroportului din Catania se va reuni pentru evaluarea situaţiei.

Este vorba de cea mai semnificativă erupţie a Vulcanului Etna din ultimii ani, notează cotidianul La Repubblica.

Cea mai recentă erupţie a Vulcanului Etna, cel mai activ din Europa, avusese loc pe 18 şi 19 ianuarie, potrivit Mediafax.

Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa

Etna este cel mai înalt vulcan activ din Europa, cu o înălţime de 3.350 de metri. Una dintre cele mai importante erupţii ale vulcanului de pe insula Sicilia a avut loc în anul 1928, când un flux puternic de lavă a dus la distrugerea aproape totală a oraşului Mascali.

Într-un top al celor mai activi vulcani ai lumii, în ceea ce privește cantitatea de lavă adusă la suprafață, Etna ocupa locul al doilea – după vulcanul Kilauea din Hawaii. De cel puțin 2000 de ani, Etna erupe aproape continuu, lava ieșind la suprafață nu numai prin cele 4 cratere din varf, ci și prin sutele de fisuri de pe coastele muntelui.

În anul 2013, vulcanul Etna a fost inclus pe lista patrimoniului natural mondial UNESCO.