PROBLEME pentru bătrânul Big Ben. ”Nu ştim cum s-a întâmplat”

26 08. 2015, 09:05

 Big Ben marchează ora în avans de aproape 15 zile, întrerupând emisiunile radio ale BBC şi BBC World Service, care utilizează sunetul ceasului în direct. ‘Nu ştim cum s-a întâmplat’, a spus marţi la BBC Ian Westworth, unul dintre cei trei ceasornicari de la Westminster. ‘Este un ceas vechi de 156 de ani… şi este oarecum capricios. Închipuiţi-vă la volanul maşinii timp de 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an în ultimii 156 de ani’, a adăugat el.

‘Trebuie să facem progresiv o schimbare, fie adăugând monede vechi de câte un penny pentru accelerare, fie luând din greutate pentru încetinire’, a afirmat Westworth. Procesul este destul de delicat, primele tentative de potrivire provocând întârzierea ceasului. ‘A fost nevoie să ne urcăm acolo sus aproape în fiecare zi să îl potrivim’, a mai spus ceasornicarul, adăugând că frecvenţa obişnuită a ascensiunilor fiind de obicei de trei pe săptămână.

Numele de Big Ben este folosit adesea pentru a desemna turnul care adăposteşte clopotul de 13,7 tone ce sună orele şi marchează diferit sferturile de oră.

În ce priveşte originea numelui său există două teorii: prima face referire la inginerul Benjamin Hall, al cărui nume este înscris pe clopot, şi cea de-a doua că ar fi fost botezat Big Ben în cinstea lui Ben Caunt, pugilist de categorie grea din anii 1850, încheie AFP.

Sursa Agerpres