Naşterea unei planete, surprinsă pentru prima dată în imagini. Este URIAŞĂ – FOTO + VIDEO

19 11. 2015, 18:41

This browser does not support the video element.

Astronomii americani au utilizat un telescop din statul Arizona pentru a monitoriza o stea tânără, aflată la o distanţă de 450 de ani-lumină de Terra, în constelaţia Taurului.

Steaua respectivă, cunoscută sub denumirea LkCa 15, se aseamănă cu Soarele, fiind doar cu 2 milioane de ani mai „bătrână” decât astrul din Sistemul Solar.

Spre deosebire de Soare, care are vârsta de 4,6 miliarde de ani, LkCa 15 este încă înconjurată de un disc de gaze şi praf cosmic – materialul brut din care se formează planetele. În jurul astrului există un spaţiu liber de mari dimensiuni, cu diametrul de 50 de ori mai mare decât distanţa dintre Terra şi Soare.

Astronomii bănuiau că o planetă uriaşă orbita în jurul astrului în acel spaţiu liber. Noul studiu, publicat miercuri în revista Nature, a confirmat existenţa acelei planete, ce a fost descoperită cu ajutorul unor imagini în infraroşu, alături de ceea ce par a fi încă una sau două planete „surori”.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Arizona.

Din cele aproape 2.000 de exoplanete confirmate până în prezent, niciuna nu se află în proces de formare.

Descoperirea a contribuit, de asemenea, la validarea unei noi tehnici de descoperire a unor planete incipiente, prin detectarea unor emisii de hidrogen gazos.