Planeta pitică Ceres ascunde un secret impresionant. Ce s-a descoperit pe suprafaţa acesteia – VIDEO

11 12. 2015, 09:05

Nava spaţială Down, aparţinând Agenţiei Spaţiale Americană, a reuşit să capteze imagini de detaliu cu suprafaţa planetei pitice Ceres. Cercetându-le cu atenţie, astronomii au identificat peste 130 de zone luminoase, a căror apariţie este asociată cu impacturile provocate de alte corpuri cereşti.

Conform declaraţiilor lui Andreas Nathues, cercetător în cadrul Institutului „Max Planck” din Göttingen, Germania, suprafeţele luminoase conţin un tip de sulfat de magneziu, cunoscut sub numele de hexahidrită. Această substanţă este similară unui alt tip de sulfat de magneziu, denumit sare Epsom (sare amară). Se presupune că moleculele acestei substanţe au apărut ca urmare a deshidratării apei sărate de pe suprafaţa planetei Ceres.

Cel mai mare dintre cele 130 de cratere descoperite a fost denumit Occator şi are un diametru de 90 km. În interiorul acestuia se află o cavitate, care măsoară 10 km în diametru şi are o adâncime de 500 m. Vârsta craterului Occator a fost estimată la 78 de milioane de ani.

De asemenea, în cadrul acestor cercetări a fost analizată compoziţia planetei Ceres. Cu această ocazie, au fost descoperite argile bogate în amoniac. Acestea au apărut în urma topirii gheţei care acoperea în trecut suprafaţa planetei pitice.

Rezultatele studiului au mai arătat că temperatura de la suprafaţa lui Ceres, pe parcursul zilei, variază între -33 şi 57 de grade Celsius. Temperaturile maxime au fost înregistrate în regiunile ecuatoriale.

Pe parcursul acestei săptămâni, nava Down a reuşit să se apropie la 385 de kilometri de suprafaţa planetei cartografiate. Acest rezultat este cel mai bun de până acum, urmând ca succesul misiunii să fie îndeplinit cu adevărat la jumătatea acestei luni. Atunci, Down  va intra pe orbita planetei Ceres şi va captura imagini de înaltă rezoluţie, care să le permită astronomilor să-şi îmbunătăţească baza de date.

Sursa: clarksvilleonline.com