Motivul pentru care vulcanul Etna pare să ”respire” – VIDEO

21 05. 2016, 16:00
Specialiştii din cadrul Jet Propulsion Laboratory al NASA ne demonstrează într-o animaţie modul în care solul din jurul vulcanului Etna din Italia pulsează. Cercetătorii spun că acest fenomen se datorează modificărilor volumului unei cavităţi aflată la o adâncime de aproximativ 5 kilometri sub nivelul mării.
 
Datele folosite pentru a realiza animaţia au fost obţinute prin intermediul tehnicii de interferometrie radar, cu ajutorul sateliţilor ERS-1 şi ERS-2 ai Agenţiei Spaţiale Europene. Metoda utilizată este atât de performantă încât poate fi folosită pentru a detecta o deformări ale la solului chiar şi de 2,8 centimetri. 

 
 
 
Etna este cel mai înalt vulcan activ din Europa, cu o înălţime de 3.350 de metri. Una dintre cele mai importante erupţii din ultima perioadă ale vulcanului de pe insula Sicilia a avut loc în anul 1928, când un flux puternic de lavă a dus la distrugerea aproape totală a oraşului Mascali.
 
În animaţie, în caseta din stânga sus este descrisă cantitatea de sol aflată în scădere. În caseta din dreapta jos sunt marcate cu roşu şi galben erupţiile vulcanice, cele colorate cu galben fiind erupţiile moderate, iar cele cu galben erupţiile puternice. 
 
Sursa: iflscience.com
 
Vă mai recomandăm şi: Ce se întâmplă atunci când tragi cu gloanţe de potasiu în apă – FOTO+VIDEO
 
                                              NASA a făcut un anunţ ISTORIC în urma descoperirilor făcute recent cu ajutorul telescopului Kepler – VIDEO
 
                                         Reuşită de EXCEPŢIE a astronomilor americani. Ce substanţă a fost descoperită în atmosfera planetei Marte – FOTO