Imuno-oncologia, terapia care îmbunătăţeşte rata de supravieţuire pe termen lung şi calitatea vieţii bolnavilor de cancer

08 06. 2016, 11:00

Imuno-oncologia are, însă, potenţialul să revoluţioneze tratamentul cancerului, generând aşteptări fără precedent pentru bolnavii în stadiu avansat: îmbunătăţirea ratei de supravieţuire pe termen lung şi a calităţii vieţii.

Datele recente prezentate în cadrul Congresului ASCO de anul acesta, cel mai mare congres de oncologie din lume, au arătat o creştere a calităţii vieţii şi a ratei de supravieţuire pentru pacienţii cu melanom metastatic, cancer pulmonar şi cancer renal în stadiu avansate.

În cadrul unei conferinţe de presă, organizate de compania Bristol-Myers Squib, profesorul Tudor Ciuleanu, medic oncolog, a transmis în direct, de la Chicago, ultimele noutăţi în domeniul imuno-oncologiei de la ASCO:

– În privinţa melanomului metastatic, terapia cu agenţi imuno-oncologici oferă pacienţilor o rată de supravieţuire pe termen lung. 34% dintre pacienţii diagnosticaţi cu melanom metastatic avansat şi trataţi cu terapie imuno-oncologică ating o rată de supravieţuire de 5 ani, conform studiilor clinice, în condiţiile în care rata de supravieţuire la 5 ani în cazul pacienţilor trataţi cu terapii convenţionale este de puţin peste 10%.

– 29% dintre pacienţii diagnosticaţi cu carcinom renal avansat erau în viaţă la 4 ani, potrivit rezultatelor studiilor clinice.  

– 28% dintre pacienţii cu cancer pulmonar scuamos care au urmat tratament cu agenţi imuno-oncologici au supravieţuit 18 luni, mai mult decât dublu decât rata de supravieţuire oferită de terapia convenţională – 13% pacienţi, conform studiilor clinice.

– În privinţa cancerului pulmonar non-scuamos, 39% este rata de supravieţuire înregistrată la 18 luni de pacienţii care au urmat terapie imuno-oncologică versus 23% rata de supravieţuire la 18 luni, în cazul pacienţilor care au făcut chimioterapie.
Imuno-oncologia porneşte de la premisa că sistemul imun este cel mai puternic şi eficient mecanism prin care organismul recunoaşte şi combate bolile.

Spre deosebire de terapiile tradiţionale care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacităţile naturale ale sistemului imun al pacientului. Acestea presupun combaterea cancerului prin ţintirea exact a aceloraşi căi ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoaşterii şi distrugerii de către acesta. Scopul imuno-oncologiei este acela de a schimba aşteptările legate de supravieţuire şi a felului în care pacienţii trăiesc cu această boală.