Cercetătorii au descoperit în sfârşit de unde provine senzaţia de deja vu

19 08. 2016, 09:00

Akira O’Conner, de Universitatea din St. Andrew, a explicat cum deja vu-ul este doar o metodă prin care creierul uman îşi verifică sistemul de memorie.

O’Conner şi colegii săi au dezvoltat o tehnică de declanşare artificială a deja vu-ului. Pentru a obţine acest lucru echipa le-a prezentat participanţilor la studiu o serie de cuvinte înrudite, fără a dezvălui cuvântul care le leagă între ele. De exemplu, în cadrul unui test, echipa a oferit cuvintele pat, pernă, vis şi noapte fără a oferi şi termenul somn.

Pentru a fi siguri că participanţii nu au auzit şi cuvântul somn, cercetătorii i-au întrebat pe participanţi dacă au auzit un cuvânt care începe cu litera ,,s”, aceştia negând afirmaţia. Mai târziu când au fost întrebaţi ce cuvinte le-au fost prezentate majoritatea au avut tendinţa să spună că au auzit şi cuvântul somn.

Utilizând rezonanţa magnetică funcţională, echipa a observat că atunci când deja vu-ul apare, ce mai activă parte din creier nu este cea legată de memorie, cum ar fi hipocampusul, ci zona frontală care este implicată în luarea deciziilor.

După cum crede şi O’Conner această regiune frontală monitorizează modul în care amintirile noastre sunt  reluate.

Sursa: IFL Science 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Enigmele deja vu sau amintirile despre viitor
 
Unul dintre cele mai ciudate cazuri medicale: un tânăr are mereu senzaţia de deja-vu
 
Cele mai controversate teorii despre creierul uman. Creierul sugarilor este plin de canabis?
 
Motivul pentru care nu avem amintiri din primii ani ai copilăriei