Astronomii au descoperit stele formate acum 10 milioane de ani. Descoperirea poate explica un fenomen astronomic fascinant

14 10. 2016, 18:00

În mod normal, este foarte greu să fie observate ,,umflăturile galactice” din Calea Lactee din cauza unui strat gros de reziduri interstelare. Însă, lumina infraroşie poate pătrunde prin stratul gros, astfel echipa a reuşit să utilizeze informaţii furnizate de Observatorul European Sudic şi Telescopul pentru Supraveghere cu Infraroşu, pentru a căuta ,,umflăturile” din stele variabile. 

Frecvenţa pulsaţiilor luminoase este asociată cu lumina intrinsecă a stelelor, prin măsurarea pulsului cercetătorii pot afla care este intensitatea luminoasă a stelei. Prin compararea luminii intrinseci, experţii au aflat care este distanţa dintre stele şi pot confirma dacă se află în ,,umflătură”.

Stelele de tipul RR Lyrae sunt de obicei stele foarte vechi care s-au  format în clusterele globurale (mănunchiuri compuse din sute de stele care s-au format acum 10 miliarde de ani, care se află la marginea galaxiei noastre). Unii teoreticieni consideră că ,,umflăturile galactice” s-au format din stele şi gaze emanate în formă de spirală.

Sursa: Science Magazine

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Calea Lactee, aşa cum nu ai mai văzut-o: cea mai spectaculoasă hartă 3D a centrului galaxiei noastre (FOTO)
 
Astronomii au descoperit o nouă galaxie. Sistemul stelar are o caracteristică deosebită
 
Telescopul Hubble a descoperit cea mai îndepărtată galaxie văzută vreodată de pe Pământ – FOTO
 
Descoperire de proporţii: cel mai îndepărtat roi galactic din istoria observaţiilor astronomice