Aproape jumătate dintre copiii cu malformaţii cardiace, din România, nu ajung să se trateze

03 11. 2016, 17:00

Deşi beneficiază de formularul E 112, multe familii nu au bani să îşi asigure finanţarea pentru intervenţii în străinătate, avertizează medicii prezenţi la un eveniment ce a avut loc de curând la Facultatea de Medicină a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, numit „Şansa la viaţă a copiilor cu Afecţiuni Cardiovasculare”, scrie CSID.

„Anual, 1500 de copii cu malformaţii cardiace au nevoie de operaţie, din care 700 nu reuşesc să beneficieze de o intervenţie chirurgicală”, a atras atenţia chirurgul Victor Costache.

Operarea malformaţiilor cardiovasculare ale copiilor în România, o posibilă soluţie

Acest lucru s-ar putea întâmplă dacă statul ar permite şi clinicilor private includerea în sistemul de decontare al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, susţin specialiştii.

Această situaţie creează o falsă competiţie între sistemele public şi privat, care ar putea fi rezolvată într-o săptămană dacă Ministerul Sănătătii şi CNAS ar colabora cu specialiştii în chirurgie cardiovasculară.

Dacă vorbim despre decontări, CNAS decontează între 1.500 şi 2.000 de euro pentru o operaţie pe cord deschis realizată în spitalele de la noi, deşi costul real al unei operaţii este între 6.000 şi 7.000 de euro. În cazul pacienţilor trimişi în străinătate, statul e nevoit să deconteze între 45.000 şi 50.000 de euro pentru o singură intervenţie.

Din aceşti bani ar putea fi operaţi în România şapte copii. Formularul E 112 e folosit abuziv în România, pentru intervenţii care pot fi făcute în ţară.

„Datoriile pe care le înregistrează România sunt cauzate de modul abuziv în care e folosit acest formular”, spune prof dr. Victor Costache.

Dr. Horaţiu Suciu, şeful clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculară de la Târgu Mureş, spune la rândul său: „Într-un an operăm circa 60 de copii nou-născuti cu malformaţii grave. Avem bani doar pentru acest număr. Încă pe atâţia suntem nevoiţi să-i refuzăm în fiecare an, din cauza lipsei fondurilor asigurate. Sunt copii care sunt trimişi prin transfer de la alte unităţi medicale, dar pe care nu-i putem opera. În România s-ar putea rezolva toate cazurile de afecţiuni cardiace, atât la adulţi, cât şi la copii, cu condiţia că statul să se implice în sprijinirea financiară a acestor intervenţii”.

Citeşte continuarea în CSID!