Centrul fricii din creier a fost ”hackerit”. Anumite fobii au fost eliminate din creierul oamenilor

28 11. 2016, 09:08

Procesul, numit Decode Neurofeedback, nu necesită niciun efort conştient din partea subiectului pentru a-şi depăşi fricile. Tehnica se bazează pe identificarea unor tiparuri din creier asociate cu anumite frici care sunt apoi ,,suprascrise,” utilizând un sistem de recompense.

După tratament se pare că fricile nu reapar, iar cercetătorii afirmă că tehnologia ar putea fi utilizată în cele din urmă pentru tratarea afecţiunilor precum stresul post-traumatic. ,,Atunci când am indus amintirea unei frici minore în creier, am reuşit să dezvoltăm o metodă de decriptare a ei prin intermediul algoritmilor inteligenţei artificiale,” a declarat Ben Seymour, din cadrul Universităţii Cambridge. 

Muncind cu 17 voluntari, cercetătorii au reuşit să creeze o,,memorie a fricii,” prin asociarea anumitor imagini cu un scurt şoc electric.  După cele trei zile, voluntarilor li s-a oferit o mică sumă de bani ca recompensă atunci când acelaşi tipar din creier era descoperit. Voluntarilor li s-a spus că valoarea recompensei este în funcţie de activitatea din creier. 

Scopul a fost asocierea treptată a tiparului identificat de inteligenţa artificială cu o recompensă şi nu cu ceva înfricoşător.  ,,Aşadar, trăsăturile memoriei care erau anterior utilizate pentru prezicerea unui şoc dureros, am reuşit să le reprogramăm pentru a prezice stări pozitive,” a declarat principalul cercetător Ai Koizumi.

Principalul test a fost reprezentat de prezentarea unui set de imagini cu frica lor originală, atunci când au realizat acest test, experţii nu au descoperit nicun semn al fricii în amigdală. 

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Tripofobia: frica ce afectează 16% din populaţie a fost explicată de oamenii de ştiinţă
 
Oamenii de ştiinţă au aflat de ce avem fobii aparent iraţionale
 
10 tipuri de fobii mai puţin întâlnite
 
Frici, fobii şi angoase – cum se naşte frica?