Se poate găsi viaţă în norii piticelor cenuşii

07 12. 2016, 18:00

Jack Yates, cercetătorul de la Universitatea din Edinburgh care a condus acest studiu, spune că „existenţa unei planete cu o suprafaţă ca a Terrei nu este necesară.” Conform acestuia, straturile superioare ale atmosferei au temperaturi şi presiuni potrivite pentru a susţine viaţa.

Studiul s-a bazat pe o idee emisă de Carl Sagan, conform căreia pot exista ecosisteme în straturile superioare ale lui Jupiter. Pot exista microbi, precum planctonul în mediul marin, sau organisme plutitoare. În 2011, Yates şi echipa sa au descoperit că unele pitice cenuşii pot avea condiţiile necesare pentru o lume asemănătoare ca cea imaginată de Carl Sagan.

Observaţiile acestora sunt promiţătoare şi în ceea ce priveşte compoziţia chimică a atmosferei, fiind compusă în cea mai mare parte din carbon, azot, hidrogen şi oxigen.

Duncan Forgan, un astrobiolog de la Universitatea St. Andrews din Marea Britanie, spune că „această idee este speculativă, dar merită să fie luată în considerare”.

Din păcate, au fost observate doar câteva zeci de astfel de obiecte, dar pe viitor, odată cu lansarea Telescopului Spaţial James Webb, atmosfera piticelor cenuşii deja descoperite poate fi observată în detaliu. Cu ajutorul lui, cercetătorii pot căuta urme de oxigen şi metan, care ar indica posibila existenţă a vieţii.

În afară de lipsa informaţiilor detaliate, rămân multe semne de întrebare cu privire la această ipoteză. Este un mediu căruia îi lipsesc elemente pe care oamenii de ştiinţă le consideră esenţiale pentru apariţia vieţii, precum izvoarele hidrotermale sau interacţiunile apă-rocă.

Sursa: Science Magazine