Cum se modifică creierul persoanele care devin părinţi. Descoperire surpriză făcută de geneticieni

20 02. 2017, 09:07

Studiul publicat în revista Nature Communications prezintă faptul că trecerea la statutul de părinte este reflectată de diferenţele nivelului de neuropeptide asociate, în general, cu reproducerea, hrănirea, agresivitatea şi creşterea tolenţei sociale, informează Science Daily.

Neuroptetidele sunt proteine cu dimensiuni reduse care permit neuronilor din creier să comunice între ei, aceştia influenţând comportamentul.  Testele au fost realizate pe cărăbuşul Nicrophorus vespilloides. Experţii sugerează că acest tip de gândaci sunt implicaţi în creşterea copiilor, inclusiv prin regurgitarea mâncării către urmaşii lor. 

Experţii susţin că schimbările  apar în timp pentru dezvoltarea comportamentului parental al speciilor.  Bazându-se pe această ipoteză, Moore împreună cu echipa sa au secvenţiat şi asamblat genomul cărăbuşului şi au măsurat numărul de neuroptetide. Comportamentul parental apare din alterarea genelor existente şi nu din evoluţia unor noi gene, teoretizează cercetătorii. 

Prin analizarea cărăbuşilor cu pui şi a celor fără pui, ei au detectat un număr mai mare de neuropeptide la părinţi. Cercetătorii sugerează că acelaşi model se aplică mai multor specii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Ce riscă un copil forţat de părinţi să înveţe excesiv
 
Ce trebuie să ştie un părinte înainte de a-i pune copilului aparat dentar
 
Parintii hiperprotectori au copii nevrotici
 
După 11 ani de cercetări, oamenii de ştiinţă le dau o veste nu tocmai bună părinţilor: ce poate anunţa privirea nou-născutului