Prăbuşirea unei stânci de pe cometa 67P a fost înregistrată, ÎN PREMIERĂ, de către sonda Rosetta

26 03. 2017, 17:00

În timpul observaţiilor realizate de sonda Rosetta asupra cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko a fost înregistrat un moment care prezintă desprinderea unei bucăţi mari din cometă, notează The Guardian

În timpul alunecării, a avut loc şi o eliberare de gaze din aceiaşi zonă a cometei, sugerând că acest efect apare atunci când cometa se apropie de Soare. Anterior, cercetătorii au speculat că eliberările gazoase, asemănătoare cu erupţiile gheizerelor de pe Pământ,  sunt rezultatul exploziei gazului presurizat care s-a acumulat în inteiorul cometei în timp ce temperatura obiectului creşte. 

Însă ultimele observaţii furnizează o explicaţie alternativă. Imaginile înregistrate de Rosetta prezintă o stâncă, denumită Aswan. Într-o imagine din 2014 poate fi observată o crăpătură gigantică de aproximativ 70 de metri lungime pe un metru lăţime în zona superioară a stâncii. 

Pe 10 iulie 2015, o altă cameră a înregistrat o urmă de praf provenită din aceiaşi zonă a cometei. După cinci zile a fost observată prăbuşirea stâncii, sugerând că erupţia a fost rezultatul direct al prăbuşirii. 

,,Este cea mai bună dovadă că erupţia are legătură directă cu prăbuşirea stâncii,” a afirmat Maurizio Pajola, astronom din cadrul NASA. 

În cadrul studiului au fost simulate condiţiile de pe suprafaţa lui 67P din momentul prăbuşirii. În zona stâncii Aswan, pe 15 iulie temperatura a crescut de la -143 grade Celsius la 46 grade Celsius, în doar 20 de minute. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Sonda spaţială Rosetta urmează să îşi încheie misiunea. Ce se va întâmpla cu vehiculul la finalul activităţii sale
 
Astronomii NASA au identificat pentru prima dată gheaţă pe suprafaţa unei comete
 
Noi veşti de la Philae, robotul spaţial de pe „Ciuri”. Ce transmite live de pe cometă – VIDEO
 
Sonda spaţială Rosetta va face o manevră riscantă pentru a se apropia de cometa „Ciuri”