S-a găsit cauza apariţiei autismului? Un nou studiu arată spre bunicile fumătoare

05 05. 2017, 09:14

Dacă această corelaţie va fi confirmată de studiile ulterioare, ar însemna că fumatul are implicaţii profunde în afectarea genetică a copiilor, scrie IFL Science.

Studiile care au căutat să găsească o asociere între fumatul din timpul sarcinii şi autism au avut rezultate amestecate. Deoarece fumatul poate afecta atât ADN-ul mitocondrial, cât şi cel nuclear în embrioni, iar autismul este asociat cu o rată crescută de mutaţii, profesorul Marcus Pembrey, de la Universitatea Bristol, a decis că merită să analizeze şi generaţia din urmă – dacă mamele copiilor cu autism au fost expuse în pântec la tutun.

Pe un eşanton de 14.500 de copii născuţi în anii ’90, la copiii a căror bunică a fumat în timpul sarcinii, ocurenţa autismului a fost cu 53% mai ridicată faţă de cele care nu au fumat. De asemenea, efectul este mai puternic la nepoate decât la nepoţi, fetele fiind cu 67% mai predispuse la apariţia autismului.

Pembrey a precizat că, „în ceea ce priveşte mecanismele, există două mari posibilităţi. Este ADN-ul afectat care este transmis nepoţilor sau există un răspuns adaptativ la fumat care îi face pe aceştia mai vulnerabili”.

Autismul a devenit o mare problemă pentru copiii născuţi în ultimele decenii, invocându-se o sumedenie de cauze, inclusiv vaccinurile, ipoteză promovată de o sumedenie de campanii anti-vaccin. Cauza rămâne, însă, necunoscută. Chiar şi aşa fumatul, aşa cum prezintă şi acest studiu, poate reprezenta un factor important în apariţia acestei condiţii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperirea care dă speranţă oamenilor cu autism. Cum ar putea fi tratată afecţiunea

Un studiu ajunge la un rezultat uimitor: autismul îi face pe oameni mai inteligenţi

Vrei să te laşi de fumat? Un nou studiu arată cât de eficiente sunt ţigările electronice

Efectul fumatului îndelungat asupra creierului nostru (FOTO)