Rezultatele CONTROVERSATE ale unor studii de amploare: Persoanele atee sunt mult mai inteligente decât cele credincioase

20 05. 2017, 09:00

Miron Zuckerman, Jordan Silberman şi Judith A. Hall, din cadrul Universităţii Rochester şi Universitatea Northeastern, au realizat o meta-analiză a 63 de studii ce prezintă legăturile negative dintre inteligenţă şi religie. Această legătură a putut fi observată în mare parte în cazul studenţilor, adolescenţilor şi copiilor, informează Indy100. 

Religiozitatea a fost definită ca ,,gradul de implicare în unele sau toate aspectele religioase”. Aceste aspecte includ credinţa în persanaje supranaturale. Un alt aspect este participarea la ritualurile comune. 

Cercetătorii nu au aflat motivul clar pentru care oamenii atei sunt mai inteligenţi, dar afirmă că fenomenul are loc în funcţie de diferenţe de vârstă. În cazul studenţilor, diviziunea este vizibilă. Una dintre ipoteze sugerează că studenţii inteligenţi devin atei doarece sunt expuşi unor idei noi. Aceste schimbări sunt rezultatul ,,auto-explorării care apare, în general, la maturitate, fenomen observat la studenţi”.

Însă, sugerează experţii, odată cu îmbătrânirea oamenii conştientiează iminenţa morţii. ,,Credinţele religioase ajută oamenii să treacă mai uşor peste ideea morţii,” conform studiului. 

Cercetarea a fost realizată de-a lungul a 80 de ani, perioadă în care a fost măsurat nivelul credinţelor religioase ale subiecţilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Akhnaton, faraonul care a creat prima religie monoteistă a lumii
 
Descoperire FASCINANTĂ în Egipt, la intrarea într-un mormânt. ”Este unică şi spectaculoasă”
 
Care a fost prima ţară creştină din lume?
 
Prostituată sau soţia Mântuitorului? Cine a fost de fapt Maria Magdalena?