Oamenii îşi utilizează întreaga capacitate cerebrală. Cum a apărut mitul celor 10%

29 05. 2017, 19:00

Deşi ideea utilizării întregii capacităţi cognitive a fost abordată anterior în filme, procesul nu este de domeniul fantasticului, informează The Verge.

Neurologul cognitiv Sophie Scott şi-a exprimat opinia privind acest mit extrem de răspândit. Aceasta susţine că în cadrul unui curs de prim ajutor i-a fost sugerat de la primul curs că leziunile craniene sunt normale deoarece oamenii utilizează doar 10% din creier. 

Sarcini care par aparent simple, precum menţinerea unei conversaţii sau vizionarea unui videoclip, necesită nenumeroase resurse cerebrale. ,,Nu pare că fac mare lucru, dar corpul meu realizează o mulţime de procese, nu cad de pe scaun, inima îmi bate, respir, sunt în viaţă, în acelaşi timp ascult, încerc să ofer răspunsuri adecvate, îmi mişc mâinile, ochii, sunt o mulţime de percepţii şi producţii. Zone vaste ale creierului sunt asociate cu percepţia şi producţia,” afirmă Sophie în cadrul unei conferinţe video. 

Mitul şi-ar avea originile într-un document din 1907 denumit ,,The Energies of Men” în care este afirmat faptul că ,,Utilizăm doar o mică parte din capacitatea noastră mintală şi fizică”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole

Cercetătorii l-au studiat timp de 12 ani pe ”cel mai fericit om din lume”. Concluziile surprinzătoare la care au ajuns
 
Descoperă Acum: Condimentul secret pe care Cleopatra îl folosea pentru a-şi atrage pretendenţii. Reactorul revoluţionar al americanilor are probleme. Sistemul de transport inovator al lui Henri Coandă, pe cale de a deveni realitate
 
Cum evoluează creierul nou-născuţilor? Cercetătorii au scanat creierul bebeluşilor la câteva zile de la naştere
 
Un studiu INEDIT arată că strămoşii noştri de acum 1,8 milioane de ani erau la fel de inteligenţi ca noi