O nouă tehnică ar putea ajuta la tratarea Alzheimerul şi a altor boli asociate vârstnicilor

05 06. 2017, 09:09

Un cercetător israelian a descoperit prima încercare terapeutică de eradicare a celulelor senescente, prin acumuarea cărora pot apărea bolile vârstei a doua, informează Israel21

Atunci când funcţionează în parametri normali, senescenţa celulară este un proces benefic ce opreşte proliferarea celulelor din cauza stresului şi a degradării. Însă, în timpul îmbătrânirii, celulele senescente încep să se acumuleze, provocând inflamaţii şi diverse afecţiuni. 

,,În cantităţi mici, aceste celuele previn creşterea tumorilor şi ajută la vindecarea rănilor ,” afirmă Valery Krizhanovsky, biolog molecular. ,,Dar în timp ce se acumulează declanşează inflamaţii şi chiar cancer,” adaugă el. 

Expertul a identificat două proteine responsabile pentru rezistenţa celulelor senescente la apoptoză ( sinucidere celulară). Aceasta a descoperit două modalităţi de a opri aceste proteine atât în celulele şoarecilor, cât şi în cele ale oamenilor. Krizhanovsky crede că astfel ar putea fi tratate boli asociate acestui tip de celule.

,,Eliminarea eficientă a celulelor senescente şi îndepărtarea acestora ar putea preveni sau chiar întârzia disfuncţiile ţesuturilor, astfel prelungind speranţa de viaţă,” spune el.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce oamenii în vârstă sunt mai fericiţi decât tinerii
 
Nicolae Ceauşescu, de la tinereţe la bătrâneţe
 
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
 
„Super-vârstnicii”: care e secretul oamenilor care rămân vioi la minte până la adânci bătrâneţi?