Viitorul este aproape: un savant important susţine că în 2030 va avea loc marea revoluţie în industria energetică, atunci când fuziunea nucleară va deveni fezabilă

02 07. 2017, 19:00

Marmar precizează că „2030 poate părea agresiv, dar nu cred că este exclus”, scrie Science Alert.

În prezent, în ciuda multor progrese, fuziunea nucleară nu este o metodă stabilă (să nu mai vorbim de fezabilă) de a obţine energie electrică.

Fizica fuziunii nucleare este oarecum simplă de înţeles, fiind inversul fisiunii nucleare – modul în care se exploatează energia nucleară din prezent. În loc de dezintegrarea atomilor, fuziunea nucleară urmăreşte, după cum spune şi numele, să fuzioneze atomii pentru a obţine energie. De asemenea, reacţia de bază este fuzionarea a atomilor de hidrogen pentru a obţine atomi de heliu, reacţie care alimentează şi stelele.

Mai mult decât atât, fuziunea ar produce mult mai multă energie ca fisiunea. Problema constă în crearea condiţiilor pentru ca această reacţie să se desfăşoare: are nevoie de un mediu cu temperaturi de peste 30 de milioane de grade Celsius. În acest sens, Marmar menţionează că „ştim cum funcţionează fuziunea; ştim şi cum funcţionează şi fizica nucleară. Rămân întrebări în ceea ce priveşte tehnologia”.

În prezent, există multe soluţii propuse pentru a stabiliza fuziunea nucleară. În lume, există o serie consistentă de proiecte care intenţionează să rezolve partea tehnologică a reactorului. Marmar, care a vorbit pentru Inverse, a menţionat numai două dintre acestea: Tokamak Energy din Regatul Unit, unde cercetătorii au optat pentru a reduce dimensiunea găurii „gogoaşei” pentru a utiliza mai multă plasmă şi ITER, cel mai mare proiect de acest gen la care participă 35 de ţări.

Din păcate, reactorul Tokamak al MIT nu mai este activ, dar cei peste 20 de ani de experienţă în tehnologia fuziunii au lăsat în urmă o cantitate considerabilă de date care poate fi valorificată pe viitor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Reactorul de fuziune nucleară al americanilor are probleme. S-a făcut o eroare imensă

Testele confirmă: Reactorul masiv de fuziune nucleară al Germaniei funcţionează

China şi Statele Unite s-au asociat pentru a face un pas esenţial în crearea primului reactor cu fuziune nucleară funcţional

Coşmarul companiilor de petrol va deveni realitate în câţiva ani. Primul reactor de fuziune nucleară care va oferi energie nelimitată este aproape gata- VIDEO + FOTO