Fenomenul benefic ce a avut loc în urma Morţii Negre

16 07. 2017, 19:00

O echipă de cercetători din cadrul Universităţii Harvard a urmărit nivelul poluării în anumite regiuni şi global pe parcursul mai multor ani, informează IFl Science. Studiul s-a bazat pe analizele efectuate asupra nucleelor de gheaţă. 

Mineritul şi alte industrii au dus la propagarea în atmosferă şi în hidrosferă a diferitelor substanţe toxice. Una dintre ele este plumbul. În cazul ingerării sau inhalării substanţa produce distrugerea sistemului nervos şi a celui digestiv. În mediul natural, substanţa nu se găseşte într-un procent atât de mare, dar din cauza mineritului, în ultimii 2.000 de ani nivelul său a crescut.

Urmărind nivelul de concentraţie al plumbului din mediu prin intermediul nucleelor de gheaţă, echipa de cercetători a observat că, în timpul Morţii Negre, în special între anii 1349 şi 1353, aerul a fost lipsit de plumb pentru prima şi ultima oară în ultimele două milenii. Conform datelor, din cauza numărului mare de morţi din acea perioadă, mineritul pentru plumb a devenit mult mai puţin important decât prioritatea supravieţuirii. ,,În timpul pandemiei, a avut loc un colaps economic şi demografic ce a întrerupt producţia de metal, iar nivelul de plumb din atmosferă a scăzut, ajungând la un nivel insesizabil,” scria echipa în cadrul studiului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

„Moartea neagră” revine: un oraş de 30.000 de persoane a fost izolat complet după ce un bărbat a murit de ciumă bubonică
 
Adevărul despre Moartea Neagră. Cum s-a răspândit de fapt cea mai devastatoare pandemie din istoria omenirii
 
Ciuma bubonică s-a întors: prima sa victimă a fost un tânăr în vârstă de 15 ani
 
A fost descoperita ciuma secolului XXI