Îţi este greu să identifici anumite mirosuri? Acest simptom stă la baza unei afecţiuni grave

23 08. 2017, 09:23

De-a lungul timpului, testele de memorie realizate de cercetători s-au dovedit a fi problematice, deoarece în momentul diagnosticării boala s-ar putea afla într-un stadiu avansat, notează IFL Science. 

În prezent, cercetătorii de la Universitatea McGill din Quebec au descoperit că pierderea simţului mirosului ar putea fi primul indicator al apariţiei bolii. În cadrul cercetării au fost studiate 300 de persoane ce prezentau un risc crescut al apariţiei bolii. În cadrul testelor,  participanţii au trebuit să identifice mai multe mirosuri, de la gumă de mestecat la benzină. 

O sută dintre voluntari cu vârsta medie de 63 de ani au fost testaţi cu regularitate prin intermediul puncţiei lombare pentru descoperirea proteinelor asociate bolii Alzheimer din fluidul spinal. Experţii au descoperit că persoanele care au identificat cu mai multă dificultate tipurile de mirosuri sunt predispuse la apariţia bolii Alzheimer

,,Este pentru prima dată când am descoperit că lipsa mirosului este un indicator al apariţieie bolii,” a declarat Marie-Elyse Lafaille-Magnan, principalul autor al studiului. ,,Timp de peste 30 de ani, cercetătorii au explorat conexiunii privind pierderea memoriei şi incapacitatea de a identifica anumite mirosuri. Bulbul olfactiv (ce are rolul de simţ al mirosului) şi cortexul coronar (ce are rolul de identificare a tipului de miros) sunt printre primele structuri ale creierului afectate de boală,” adaugă cercetătoarea. 

Testul simţului mirosului ar putea fi utilizat pentru identificarea bolii înaintea apariţiei simptomelor, acestea putând fi reduse înainte să apară. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

De ce nu îşi mai recunosc bolnavii de alzheimer apropiaţii?
 
Cercetătorii au descoperit un posibil tratament împotriva bolii Alzheimer. Se vinde deja în farmacii – VIDEO
 
S-a descoperit cauza bolii Alzheimer. Tratamentele se concentrau până acum pe altă anomalie din creier – VIDEO
 
Ce trebuie să facem pentru a preveni demenţa? Francezii au găsit răspunsul