O tehnologie mai avansată nu aduce neapărat îmbunătăţiri: acesta este cazul roboţilor utilizaţi în operaţii

27 10. 2017, 00:00

În 2003, doar 39 de pacienţi au fost operaţi cu ajutorul roboţilor, dar în 2015 numărul a crescut la 862. Cu toate acestea, înlăturarea tradiţională a unui rinichi a rămas mai ieftină şi implica o incizie mai mică decât în cazul operaţiilor asistate de roboţi, relatează Science News.

De asemenea, cele două grupuri au avut o rată similară de complicaţii şi timp de internare aproximativ asemănător, dar procedurile mai avansate au durat şi au costat mai mult. Într-o astfel de operaţie, chirurgul foloseşte o consolă pentru a controla armele robotice care manevrează instrumentele chirurgicale.

Benjamin Chung, împreună cu colegii săi de la Stanford care au efectuat acest studiu, publicat pe 24 octombrie în revista de specialitate JAMA, au ajuns la concluzia că suma medie a unei astfel de intervenţii a crescut de la 16.851 de dolari la 19.530, diferenţă semnificativă rezultată probabil din cauza timpului în plus a procedurii.

Un alt studiu publicat tot în JAMA susţine că pacienţii de cancer rectal care au avut intervenţii tradiţionale şi cu robot au experimentat rate similare ale complicaţiilor, dar operaţiile asistate de roboţi au durat în medie cu 37 de minute mai mult, iar costul a crescut de la 12.556 la 13.668 de dolari.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Trei intervenţii chirurgicale în premieră în medicina de la noi

Bine de ştiut: ceea ce mâncăm înainte de o operaţie chirurgicală ne-ar putea afecta şansele de vindecare

Intervenţie chirurgicală inedită: un pacient a cântat la chitară în timp ce era operat pe creier

Veste bună pentru copiii cu probleme la inimă: un implant care creşte odată cu ei îi poate ajuta să evite intervenţiile chirurgicale repetitive