Cum şi-a dobândit Uranus cele 18 luni? Evenimentul s-a produs şi asupra Pământului la începutul existenţei sale

02 01. 2018, 17:00

Coliziunile violente dintre planete, luni şi asteroizi sunt extrem de frecvente, în special în prima perioadă a formării Sistemului Solar. Conform TopBuzz, aceste ciocniri pot duce la formarea lunilor sau poate schimba orientarea planetei, precum s-a întâmplat şi în cazul lui Uranus.

Cercetătorii din cadrul Universităţii din Kyoto au dezvoltat o simulare computerizată pentru a observa cu exactitate ce s-ar întâmpla dacă un asteroid s-ar ciocni cu Uranus. Aceştia au descoperit că un obiect cu o masă asemănătoare cu cea a Pământului ar fi produs înclinaţia planetei Uranus care poate fi observabilă în prezent, însă ar putea produce şi o cantitate de reziduuri. Existenţa deşeurilor poate explica distribuţia ”regulară” a celor 18 luni ale lui Uranus. Faptul că acestea au o masă asemănătoare sugerează că s-au format în urma aceleeaşi coliziuni care a dus şi la înclinarea axei.  

Cercetarea oferă dovezi şi cu privire la existenţa unui număr restrâns de luni în orbita joasă a planetei. Acest lucru va fi însă verificat şi de viitoarele misiuni spaţiale realizate de NASA.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Descoperire în premieră în Sistemul Solar: astronomii au găsit un inel în jurul unei planete pitice
 
Cressida şi Desdemona, două dintre Lunile lui Uranus, se află pe o traiectorie de coliziune
 
Un fenomen uimitor produs pe planetele îngheţate a fost recreat de cercetători în laborator. Cum se formează ”ploile de diamant”
 
NASA scoate la iveală detalii fascinante despre piticele cenuşii, ”stelele eşuate” care reprezintă un mister al astronomiei