Un grup de cercetători ajunge la o concluzie surprinzătoare: microorganismele pot călători în afara planetei noastre

06 01. 2018, 19:00

Sistemul Solar abundă de praf rămas în urma formării planetelor, a coliziunilor corpurilor şi a expedierii de comete, scrie Futurism.

Profesorul Arjun Berera, fizician la Universitatea din Edinburgh, a modelat impactul pe care îl are praful interplanetar asupra atmosferei terestre la viteze de până la 70 de kilometri pe secundă.

În urma rezultatelor, publicate în jurnalul Astrobiology, Berera a descoperit că impactul acestor particule are suficientă energie pentru a îndepărta particulele din atmosferă, alături cu microorganismele din ele.

Studiul furnizează un potenţial mod de transport pentru materia organică între planete, ridicând posibilitatea ideii conform căreia viaţa a început pe altă planetă a Sistemului Solar, apoi a fost adusă aici.

Este totuşi o problemă, recunoscută şi de Berera. Nu s-au găsit microorganisme la altitudini de 150 de kilometri, zona externă a atmosferei care este cea mai predispusă la coliziunile cu particulele de praf cosmic, dar tot el spune că există căi plauzibile prin care organismele microscopice pot ajunge aşa departe de suprafaţă, precum vânturile verticale.

De asemenea, impactul la viteza aceea poate omorî microbii, dar este greu de spus. Studiile de laborator au arătat că bacteriile pot supravieţui la presiuni de 50 gigapascali, iar în unele cazuri coliziunile pot avea mai puţin de atât.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Reprezentant NASA: „Vom descoperi viaţă extraterestră în următorii 20 de ani!” (VIDEO)

Cele 4 locuri din Sistemul Solar în care ar putea exista viaţă extraterestră

Nu suntem singuri în Univers: au fost descoperite cele mai convingătoare dovezi ale existenţei vieţii pe Marte

Un nou telescop revoluţionar ar putea descoperi viaţă extraterestră mai mult decât orice altă invenţie