Inteligenţa artificială a reuşit să recreeze imagini din creierul uman

07 01. 2018, 11:00

Cercetarea realizată de specialiştii din cadrul Universităţii din Kyoto, Japonia, prezintă o serie de imagini recreate de inteligenţa artificială. Conform IFL Science, în cadrul cercetării a fost utilizată rezonanţa magnetică funcţională pentru reconstruirea imaginilor din creierul uman. 

Reţeaua neuronală (DNN) a recreat pixel cu pixel imaginea. ”Rezultatele sugerează că informaţiile vizuale ierarhice pot fi combinate cu eficienţă pentru reconstruirea imaginii subiective,” notează echipa. 

Sursa:  AI. Kamitani et al

Cercetarea are la bază un studiu anterior realizat de aceeaşi echipă, în care a fost descoperit că tiparul activităţii cerebrale ar putea fi decodat în semnale. ”Este o îmbunătăţire semnificativă,” a declarat profesorul Geraint Rees, expert în imagisitrică din cadrul Universităţii College din Londra. 

În cadrul ultimului studiu, specialiştii au utilizat trei subiecţi (doi bărbaţi şi o femeie). Acestora le-au fost arătate imagini cu lucruri precum o cutie poştală sau un leu, precum şi forme geometrice. Ulterior aceştia au fost supuşi multiplelor şedinţe de scanare care au durat 2 ore timp de 10 luni. 

Sursa:  AI. Kamitani et al

În cadrul celui de-al doilea experiment, aceştia au fost nevoiţi doar să-şi amintească imaginea. Cu ajutorul DNN cercetătorii au decodat semnalele înregistrare de rezonanţa funcţională magnetică pentru reconstruirea imginii văzute de participanţi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

IBM creează inteligenţă artificială folosind modelul creierului uman, ceea ce va îmbunătăţi considerabil capacitatea roboţilor
 
Elon Musk consideră că Mark Zuckerberg deţine ”cunoştinţe limitate” privind riscurile dezvoltării inteligenţei artificiale
 
Inteligenţa artificială poate fura coduri pentru a-şi scrie propriile programe
 
Inteligenţa Artificială a transformat Google Translate şi are capacitatea să reinventeze IT-ul