Cât de periculoase sunt radiaţiile telefonului? Rezultatele unui studiu desfăşurat pe o perioadă de 10 ani i-au derutat pe specialişti

06 02. 2018, 00:00

Rezultatele unuia dintre cele mai complexe studii din această categorie sunt amestecate, în unele cazuri animalele au prezentat un risc crescut de dezvoltare a tumorilor sau a distrugerii ţesuturilor ori ADN-ului, însă în alte cazuri nu au fost observate simptome ale vreunei afecţiuni. 

Conform Science Alert, John Bucher, cercetător implicat în cadrul studiului desfăşurat pe o perioadă de 10 ani a prezentat rezultatele studiului în cadrul unei conferinţe. Având în vedere inexistenţa unui tipar şi faptul că subiecţii au fost şoareci nu oameni, rezultatele nu pot fi extrapolate şi la oameni, afirmă Bucher. 

”În acest moment nu considerăm că înţelegem suficient rezultatele,” a declarat Bucher. 

În cadrul studiului realizat de Programul Naţional de Toxicologie din SUA au fost testate 3.000 de animale şi este considerată cea mai amplă cercetare de acest tip privind efectele radiaţiilor asupra şoarecilor. Impactul telefoanelor mobile asupra sănătăţii oamenilor a fost dezbătut timp de ani de zile. În cadrul noului studiu, cele mai importante efecte au fost detectate în cazul masculilor care au dezvoltat tumori în zona nervilor din jurul inimii. De asemenea, specialiştii au descoperit degradarea ţesutului cardiac atât la femele, cât şi la masculi. 

Dacă rezultatele vor fi confirmate, Bucher afirmă că acest tip de radiaţii pare să fie un carcinogen ”slab”. În cadrul cercetării, şoarecii au fost amplasaţi în camere speciale unde au fost expuse unui nivel de radiaţii similar cu cel emis de telefoanele 2G şi 3G, timp de nouă ore pe zi. 

Rezultatele au sugerat o uşoară  degradare a ADN-ului şi a ţesutului, însă ”nu înţelegem suficient de bine pentru a explica semnificaţia biologică”. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

NASA a găsit o ”capcană” de energie misterioasă în centrul galaxiei noastre
 
„Ucigaşul nevăzut” de pe Everest. Descoperirea la care a luat parte unul dintre şerpaşii morţi în avalanşă
 
Astronauţii ar putea supravieţui pe Marte, susţine NASA
 
Adevăratul risc la care te expui atunci când călătoreşti cu avionul