Simptomele care pot indica prezenţa tumorii cerebrale. Ce presupune tratamentul

27 02. 2018, 16:00

 Două treimi dintre tumorile cerebrale sunt benigne, iar restul sunt maligne. Ca incidenţă, doar 5 persoane din 100 de mii fac această formă de boală, dar cancerul cerebral este printre principalele cauze de deces la copii şi adulţi cu vârsta sub 40 de ani.

Diagnosticarea precoce. Aceasta este posibilă dacă pacienţii ajung într-un centru modern care combină experienţa neurologilor, neurochirurgilor şi oncologilor. Echipa multidisciplinară poate spune dacă următoarele simptome anunţă un cancer. “Prima categorie de simptome este dată de presiunea intracraniană crescută. Aceasta dă dureri puternice de cap, stări de rău sau vedere dublă. Pot apărea şi simptomele localizate, care înseamnă afectarea unor funcţii precum mobilitatea membrelor. Al treilea tip de simptom este epilepsia”, descrie tabloul bolilor prof. dr. Koray Ozduman, neurochirurg.

Intervenţiile chirurgicale tot mai sigure. Acestea au la ora actuală şanse de reuşită de 99 la sută, lucru posibil datorită progreselor din peste 100 de ani de neurochirurgie. “De departe, cea mai eficace terapie pentru orice tip de tumoare este rezecţia chirurgicală. Nu există dubii în privinţa acestei terapii pe care o aplicăm ori de câte ori este posibil. Îndepărtarea tumorii înseamnă că pacientul scapă de ea, noi aflăm cu precizie despre ce tip de tumoare este vorba şi putem acţiona pe viitor în cunoştinţă de cauză. Desigur că nu întodeauna este posibilă rezecţia tumorii, dar avem mai multe opţiuni de tratament, care se aplică în funcţie de fiecare caz în parte”, completează specialistul.

Citeşte continuarea pe CSID.