După 150 de ani de cercetări, specialiştii au descoperit noi detalii despre ”Archaeopteryx”, una dintre primele vietăţi de pe Pământ

18 03. 2018, 17:00

Imaginile cu o rezoluţie înaltă realizate asupra scheletului dezvăluie asemănările cu oasele păsărilor. Conform The Guardian,  descoperirea ar putea pune capăt dezbaterilor privind animalele din perioada târzie a Jurasicului ce au apărut în secolul XIX, după descoperirea rămăşiţelor fosilizate dintr-o carieră de granit din Bavaria. 

”Acesta este cel mai bun indicator al faptului că Archaeopteryx putea zbura. Căutăm aceste informaţii de peste 150 de ani,” a declarat Dennis Voeten, paleontolog din cadrul European Synchrotron Radiation Facility din Grenoble. ”Însă nu cred că acest lucru va pune capăt dezbaterilor,” adaugă el. 

Archaeopteryx  este o specie importantă din evoluţia zburătoarelor. Având mărimea unei coţofane, vietatea era o creatură bizară cu penele şi aripile unei păsări, dar dinţii, ghearele şi şi coada lungă precum cea a dinozaurilor. Până în prezent, animalul ce are o vechime de 150 de milioane de ani a fost considerat prima pasăre, însă în prezent specialiştii consideră că de fapt a aparţinut unei ramuri evoluţionare ce a dus la apariţia păsărilor din perioada modernă. 

Pentru a afla dacă Archaeopteryx era un dinozaur  asemănător cu o pasăre sau o pasăre asemănătoare cu un dinozaur, Voeten a utilizat tehnica de microtomografie sincrotonică pentru a analiza oasele aripilor a trei creaturi din aceeaşi specie. Imaginile au dezvăluit  mărimea, forma şi densitatea oaselor. Apoi specialistul a comparat aceste măsurători cu cele ale animalelor terestre şi a unor specii zburătoare, de la pterozauri la păsări. 

Conform analizelor, animalul îşi putea lua zborul rapid, dar nu putea parcurge distanţe lungi. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 
Cine ar fi crezut? Prima pasăre avea penele negre
 
Penele primului dinozaur nu erau folosite la zbor
 
Dinozaurii au aparut mult mai devreme decat se credea
 
Prima pasare din lume a aparut acum 235 de milioane de ani