Fibrilaţia atrială nu are simptome şi poate conduce la accidente vasculare cerebrale, conform avertismentelor cardiologilor

21 05. 2018, 13:00

„Fibrilaţia atrială nu are simptome, de aceea îndemn oamenii să nu aştepte simptomele şi să meargă din timp la medic. De aceea este necesară detecţia fibrilaţiei atriale prin screening cel puţin la anumite categorii de persoane, cum ar fi pensionarii cu vârsta peste 65 ani, oamenii care au suferit un accident vascular cerebral ischemic, dar şi purtătorii de stimulatoare cardiace sau defibrilatoare. (…) Factorii de risc pentru fibrilaţia atrială sunt : hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, sindromul de apnee în somn”, a explicat medicul cardiolog, Ana Maria Vintilă.

Specialiştii susţin că fibrilaţia atrială este o afecţiune care nu are simptome vizibile, motiv pentru care persoanele trebuie să meargă la un control periodic la medicul de familie.

„Pentru un bun control al afecţiunii este esential ca pacientul să beneficieze de un diagnostic precoce şi de un tratament corect. Sunt necesare cunoaşterea simptomelor, verificarea personală a pulsului şi controlul periodic la medic. Examenul clinic sistematic poate depista tulburarea de ritm, iar investigaţiile suplimentare pot confirma diagnosticul. (…) Pacienţii renunţă după o perioadă la tratament, pentru că ei cred că se simt mai bine, însă este foarte important să nu întrerupă tratamentul şi să asculte de indicaţiile medicului”, a declarat medicul primar, Daniela Mihaela Baltă.

Citeşte continuarea pe Mediafax.