Dependenţii de SELFIE-uri, ameninţaţi de o boală psihică greu de depistat

13 08. 2018, 17:00

La aceste concluzii au ajuns cercetătorii Universităţii din Boston, care au publicat un articol despre tulburarea dismorfică corporală, în revista medicală JAMA Facial Plastic Surgery din luna august. Articolul nu reprezintă un studiu, ci mai degrabă o analiză, scrie Gândul.

Potrivit Business Insider, tulburarea dismorfică corporală este o boală psihică. Oamenii afectaţi sunt extrem de îngrijoraţi (fără temei) de aspectul lor fizic şi autorii articolului au scris că Snapchat şi Instagram, respectiv filtrele acestor aplicaţii, ar putea „altera percepţia utilizatorilor asupra frumuseţii”.

Ei au scos la iveală un fenomen nou: Dismorfofobia de tip Snapchat.  În această situaţie, pacienţii care vor o cosmetizare estetică nu îşi doresc să mai arate ca starurile de la Hollywood, ci mai degrabă ca propriile versiuni de selfie-uri „filtrate”, cu „buze, ochi mai mari şi un nas mai subţire”.

Dismorfofobia de tip Snapchat a fost analizată iniţial într-un articol din The Independent, din 2017, unde un chirurg estetician a declarat că tot mai multe femei vor să arate ca selfie-urile lor nerealiste. „Este un trend alarmant, deoarece aceste fotografii modificate prezintă deseori o imagine ireală şi şterg linia între realitate şi fantezie pentru pacienţii respectivi”.

„Este cunoscut faptul că unghiul şi distanţa apropiată folosite la realizarea selfie-urilor pot distorsiona dimensiunile faciale şi duc la nemulţumiri. Pacienţii ar putea să-şi dorească operaţii pentru a arăta mai bine în fotografiile selfie distribuite pe reţelele sociale”.

Potrivit Academiei Americane a Specialiştilor în Chirurghie Facială şi Reconstructivă, tot mai mulţi chirurgi au raportat că pacienţii cer operaţii estetice pentru a arăta mai bine în selfie-uri.

Citeşte continuarea în Gândul.